Idealny zakwas na wielkanocny żurek? Potrzebujesz konkretnej mąki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zakwas na wielkanocny żurek — jaka mąka będzie najlepsza?
Najlepsza będzie mąka żytnia 2000. Możesz też użyć innej żytniej mąki, jednak im większy numer w jej nazwie, tym zakwas będzie mocniejszy. Żurek wyjdzie bardziej kwaśny i ostry.
Czy musisz kupować mąkę, na której jest napisane "mąka do zakwasu"? Oczywiście, że nie, wystarczy, że kupisz zwykłą żytnią, z podanym wcześniej numerem. Żurek na Wielkanoc na pewno wyjdzie przepyszny na takim zakwasie.
Składniki na zakwas
- 4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren angielskiego ziela
Co jeszcze będzie potrzebne na wielkanocny zakwas?
- słoik
- ściereczka (albo gaza)
- drewniana łyżka
Zakwas na wielkanocny żurek — przepis
- Mąkę przesyp do słoika.
- Wlej wodę do mąki.
- Wymieszaj wszystko dokładnie
- Rozgnieć lekko ząbki czosnku.
- Czosnek, ziele angielskie dodaj do mąki i wody.
- Znowu wszystko wymieszaj.
- Przykryj słoik ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce.
- Codziennie mieszaj zakwas.
- Zakwas będzie się tworzyć przez 3-5 dni, kiedy będzie gotowy, schowaj go do lodówki.
Teraz możesz szykować już z niego żurek.
Jak przyspieszyć przygotowywanie zakwasu?
Możesz dodać do niego trochę soku z kiszonych ogórków lub zakwasu na chleb.
Jak długo może stać zakwas na wielkanocny żurek?
Sam czysty zaczyn na zakwas może stać bardzo długo. Jednak gotowy zakwas można przechowywać w lodówce tylko dwa tygodnie.
Trzeba też zawsze sprawdzić przed użyciem, czy się nie zepsuł i nie zaczął brzydko pachnieć.