dlaczego warto jeść szpinak

Dlaczego warto jeść szpinak? Znasz jego właściwości?

Przejdź do galerii zdjęć
To znienawidzone przez dzieci warzywo ma wiele dobrych właściwości. Kiedyś, podawało się szpinak wyłącznie jako nieciekawie wyglądającą papkę, która bez odpowiednich przypraw naprawdę nie była w stanie spróbować ucznia do spróbowania. A szpinak był dodatkiem prawie do każdego obiadu. Teraz jednak coraz więcej osób wie jak to podawać, a my wiemy, dlaczego warto jeść szpinak.
Reklama
Trzeba jednak zaznaczyć, że te piękne, zielone listki, mimo tylu pozytywnych cech nie są dla każdego. Szpinaku nie powinny jeść osoby, u których zdiagnozowano kamicę nerkową, a to dlatego, że szpinak wypłukuje wapń, a co za tym idzie, przyczynia się do powstawania tych kamieni. W innych przypadkach naprawdę warto wprowadzić szpinak do diety. Co zrobić, by szpinak był smaczny? Przede wszystkim trzeba go odpowiednio przyrządzić. Świeże listki będą idealnym składnikiem ulubionej sałatki dodatkiem do kanapek z ciemnego pieczywa. Ale można także przygotować z niego danie na ciepło. Na przykład makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorami suszonymi z oliwy. Albo z serem feta - wtedy szpinaku nie trzeba już nawet solić, przejmuje on smak fety. Ze szpinaku może też powstać smaczna zupa albo tarta na kruchym spodzie. Tak naprawdę nie potrzeba tu wielu przypraw - wystarczy odpowiednia ilość soli i pieprzu. Jeżeli zależy Ci, aby szpinak nie stracił apetycznego, zielonego koloru, to zanim zaczniesz go gotować, skrop listki sokiem z cytryny.
Reklama
No i pamiętaj, że on znacznie zmniejsza objętość podczas duszenia. Skąd wiadomo, że szpinak jest świeży? W sezonie dobrze jest kupować szpinak świeży. Zwróć uwagę na kolor listków (czy wciąż jest soczysty) oraz na to, czy nie są one lekko zwiędłe. Jeśli nie, to możesz włożyć szpinak do lodówki i przechowywać go w niej nawet kilka dni - nie straci w tym czasie swoich właściwości. Zimą trudno o świeże listki, dlatego lepiej wybrać te mrożone. A dlaczego właściwie warto jeść szpinak? Przeczytaj w galerii! Zobacz też: Zupa krem ze szpinaku – przepis na lekki wiosenny obiad Quiche ze szpinakiem – proste w wykonaniu danie kuchni francuskiej Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: szpinak
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama