Oliwa z oliwek - jak wybrać tę najlepszą?
Przejdź do galerii zdjęć
Dużo się mówi na temat tłuszczy dobrych i złych. Jest na świecie coraz więcej osób, które najchętniej zrezygnowałyby z tłuszczu w diecie w stu procentach. Okazuje się jednak, że na przykład oliwy z oliwek nie warto z tej diety wykluczać, gdyż ta z pierwszego tłoczenia jest naprawdę zdrowa.
Reklama
Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek
Po pierwsze, oliwa z oliwek zawiera mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, a także przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni nas przed wieloma schorzeniami i nawet bardzo poważnymi chorobami. Oliwa z oliwek chroni przed udarem i ma pozytywny wpływ na nasze serce. No i wbrew pozorom jej spożycie wcale nie powoduje przybierania na wadze czy ogólnych problemów z nadwagą. Oliwa z oliwek chroni przed Alzheimerem, a dzięki jej spożyciu można znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ma też ona właściwości antybakteryjne.Sęk w tym, by oliwa była dobrej jakości
A skąd wiadomo, że trafiliśmy akurat na taką? Jak wybrać tę najlepszą oliwę, jeśli jesteśmy zupełnymi laikami w tym temacie? Jakimi zasadami się kierować?Reklama
Zobacz galerię zdjęć: oliwa z oliwek
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Oto lekarstwo na piękne usta i długie rzęsy. Stosowana jest od lat
Oliwa z oliwek od wieków cieszy się reputacją zdrowego i wszechstronnego składnika kuchennego. Jednak jej dobroczynne właściwości nie ograniczają się jedynie do kulinariów. Okazuje się, że ta naturalna esencja może być również sekretem pięknych ust i długich rzęs.
Bruschetta z Tik Toka. Wystarczą 4 składniki!
Bruschetta to włoska przekąska, która stała się popularna także na platformie TikTok ze względu na swoją prostotę i smaczny smak. Oto krok po kroku, jak przygotować pyszną bruschettę z pomidorami, oliwą, grzankami i bazylią:
Oliwa z oliwek – dlaczego warto po nią sięgać? Dietetycy ją polecają!
Oliwa z oliwek to ceniony na całym świecie tłuszcz roślinny, który świetnie sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i tłuszcz do smażenia.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl