Przesądy wielkanocne - 9 zwyczajów wielkanocnych, których możesz nie znać
(Aktualizacja: 04 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Wciąż nie wiadomo jeszcze jak będą wyglądały tegoroczne święta Wielkanocne, ale nawet jeśli nie będzie można znów spędzić ich z dalszą rodziną, to przecież i tak spędzimy je z najbliższymi w domu. Wielkanoc, to też liczne przesądy wielkanocne, zwyczaje, a nawet wróżby. Jakie?
Reklama
Przesądy wielkanocne
Obecnie Wielkanoc wygląda już we wszystkich domach nieco inaczej niż przed laty. No bo czy ktoś z Was jeszcze zjada bazie? Albo topi Judasza, czy przeprowadza pogrzeb żuru? A kiedyś te zwyczaje wielkanocne były bardzo popularne. Jak wyglądały te obrzędy?- Wszystkie panny, które kąpały się w rzece lub jeziorze w wieczorem w Wielki Czwartek lub rano w Wielki Piątek miały nie tylko cieszyć się wyjątkową urodą, ale również zagwarantować sobie powodzenie u mężczyzn.
- Osoby chore, które obmyły sobie twarz wodą od gotowania jajek do święconki miały szybko wyzdrowieć
- Palmami poświęconymi podczas mszy obijało się nogi panien, dzięki czemu miały być wyjątkowo zgrabne, a same panny miały dzięki temu cieszyć się zdrowiem.
- Taka święcona palma to był prawdziwy talizman. To ona miałam sprawić, że w domu nic nikomu nie zagrozi. A kiedy się ją stawiało na parapet, podczas burzy w dom nie miały prawa uderzyć żadne pioruny.
- Po poświęceniu takiej pięknie przybranej palemki, każdy domownik musiał zjeść z niej po trzy bazie. Dzięki temu wszyscy mieli mieć przez cały rok zdrowe gardło.
- Jakie jeszcze przesądy wielkanocne są znane? Jeżeli stół wielkanocny gospodyni – panny obfitował w parzystą liczbę jaj, to kobieta miała szybko wyjść za mąż.
- Gdy w trakcie świąt jakiś kawaler podarował panience pisankę w kolorze czerwonym, to bez jego słów można było się domyślić, że może ona zostać jego wybranką, gdyż jest nią szczerze zainteresowany.
- Wiele lat temu w okresie postu jadło się tylko i wyłącznie żur. Dlatego w Wielkanoc urządzano mu pogrzeb ciesząc się tym, że znów można zjeść coś „normalnego”. Tak samo postępowano ze śledziami. Nienawidzono ich po tak długim czasie równie mocno i przybijało się je w święta gwoźdźmi do drzew.
- Jeżeli nie udało się zjeść wszystkiego, co wchodziło w skład święconki, nigdy nie wolno było wyrzucić takich resztek. Zanoszono je zwierzętom, które dzięki ich zjedzeniu miały się cieszyć zdrowiem.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl