cukrzyca

Czy to cukrzyca? Objawy, dieta, leczenie

W zależności od rodzaju cukrzycy, objawy tej choroby mogą pojawić się z dnia na dzień i gwałtownie, lub nasilać się bardzo powoli. Cukrzyca nie jest trudna do wykrycia, ale trzeba w tym celu zrobić specjalistyczne badania. Leczenie cukrzycy różni się w zależności od jej typu. Jak rozpoznać tę chorobę? Co zrobić, by poprawić swój komfort życia?
Reklama

Cukrzyca typu 1 i 2 – jak rozpoznać?

Cukrzyca typu 1, zwana również cukrzycą młodzieńczą to choroba autoimmunologiczna. W skrócie polega ona na tym, że nasz organizm przestaje produkować odpowiednią ilość insuliny, w związku z czym poziom glukozy we krwi jest niebezpiecznie zawyżony. Cukrzyca typu 2 należy do chorób metabolicznych i w jej przypadku organizm nie ma problemu z wytwarzaniem insuliny, natomiast na problem z korzystania z jej dobrodziejstw. Pierwszy stadium cukrzycy typu 2 jest tak zwana insulinooporność. To pierwszy znak do tego, aby odpowiednio zająć się swoją dietą i stylem życia.

Cukrzyca – objawy

Jakie objawy daje choroba jaką jest cukrzyca? Należą do nich między innymi:
  • Wiecznie uczucie pragnienia i niesamowita suchość w ustach,
  • Wciąż towarzyszący nam głód ,
  • Bardzo częste oddawanie moczu,
  • Ciągłe zmęczenie a także apatyczność,
  • Powtarzające się infekcje intymne,
  • Skurcze mięśni – szczególnie łydek,
  • Różne zmiany na skórze,
  • Pojawiająca się grzybica skóry.
Tak jak już wspomnieliśmy, w cukrzycy typu 1 wszystkie te objawy mogą pojawić się niespodziewanie (czasem rozwija się w kilka tygodni).
Reklama
Zdarza się, że pierwszym z objawów jest nawet tak zwana śpiączka cukrzycowa. Cukrzyca typu 2 to choroba, która daje o sobie znaki nawet latami. Warto zwrócić uwagę na czynniki ryzyka, które mogą prowadzić do cukrzycy, takie jak: nadwaga i otyłość, wysokie BMI,  nieprawidłowa dieta, życie w stresie.
cukrzyca

 Cukrzyca – dieta

Jaka powinna być prawidłowa dieta cukrzyka? Trzeba zwracać uwagę na spożywane produkty, ale na co jeszcze?
  • Osoba chorująca na cukrzycę powinna jeść często, ale w małych porcjach,
  • Wielkość porcji naprawdę ma znaczenie,
  • Należy ograniczyć miód, czy owoce (węglowodany proste),
  • Warto zrezygnować ze słodzonych deserów, jogurtów, a także ze słodzonych dodatkowo soków owocowych,
  • Przerwy między posiłkami powinny być możliwie najkrótsze.
Cukrzycę typu 1 leczy się za pomocą insuliny.
Reklama
Podaje się ją regularnie albo samodzielnie, albo poprzez specjalistyczną pompę, która niestety jest dość droga. W przypadku cukrzycy typu 2 należy kontrolować ilość i jakość spożywanych posiłków, a także regularnie badać poziom cukru we krwi. Można też wspomagać się lekami przeciwcukrzycowymi.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama