Komosa ryżowa – właściwości zdrowotne, kalorie. Jak gotować komosę?
Komosa ryżowa jest wyjątkowym rodzajem ziarna, które zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych oraz minerałów. Inna nazwa to quinoa lub ryż peruwiański. Bardzo istotne jest też to, że to bezglutenowe pseudozboże, dlatego mogą po nie sięgać osoby mające problem z tolerancją glutenu lub chore na celiakię.
Reklama
Komosa ryżowa – co to jest?
Komosa ryżowa jest inaczej nazywana quinoą czy też ryżem peruwiańskim. Jest to pseudozboże spokrewnione z amarantusem. Ściślej mówiąc, jest to coś między trawą a zbożem. To dość wysoka roślina, osiągająca nawet 1,5 metra. Jej liście są grube i mięsiste, a kwiaty pięknie różowe. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale można ją spotkać w różnych miejscach świata. Świetnie dostosowuje się do warunków klimatycznych.Jak gotować komosę?
Komosa ryżowa ma w swoim smaku delikatnie wyczuwalną goryczkę. Dlatego tuż przed ugotowaniem powinnaś wypłukać ją w zimnej wodzie. Najlepiej kilka razy — do momentu, aż woda stanie się przezroczysta. Najlepiej gotować jedną porcję kaszy na dwie porcje wody. Nie musisz wrzucać jej na wrzątek. Jednak moment zagotowania wody jest dość istotny, bo od niego powinno minąć około 15 minut.Reklama
zdjęcie ilustrujące/Canva
Właściwości zdrowotne komosy ryżowej
Komosa ryżowa działa przeciwutleniająco na organizm, ponieważ zawiera flawonoidy, które posiadają działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe, a nawet i przeciwdepresyjne. Co więcej, znajdziesz w niej również aminokwasy egzogenne. Z tego względu może być doskonałym zamiennikiem mięsa.Reklama
Komosa ryżowa – kalorie, witaminy i minerały
Komosa ryżowa jest niesamowicie zdrowa, ale i dość kaloryczna. W 100 gramach ma aż 370 kalorii. Mimo to zawiera duże ilości błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Jest to też rodzaj pseudozboża bogaty w witaminy. Najwięcej znajdziesz w nim witaminy B2, B6, B9 i E. Co więcej, stanowi źródło wielu minerałów takich jak cynk, wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo, miedź.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Uczulenie na gluten: Wiesz jak je rozpoznać?
Uczulenie na gluten, znane również jako nietolerancja glutenu, jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gluten, będący białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, może wywoływać różnego rodzaju objawy i dolegliwości. W tym artykule dowiesz się, jak rozpoznać uczulenie na gluten oraz jak sobie z nim radzić.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Naleśniki z mąki kukurydzianej - bezglutenowy HIT!
Czy kiedykolwiek próbowałeś naleśników z mąki kukurydzianej? To pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Naleśniki z mąki kukurydzianej są również idealne dla osób na diecie bezglutenowej. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te smaczne naleśniki oraz jak je podawać. Przeczytaj dalej, aby poznać kilka przydatnych porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl