Placuszki bananowe - szybki i banalnie prosty przepis
Placuszki bananowe to danie, które każdy jest w stanie wykonać. Potrzebne są do nich tylko trzy składniki. Idealnie nadają się dla dzieci. Maluchy uwielbiają takie przysmaki. Co najważniejsze, placuszki bananowe są też przepyszne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Są świetne jako śniadanie, podwieczorek, czy przekąski między posiłkami.
Reklama
Placuszki bananowe — niezbędne składniki
Tak naprawdę, nie licząc oleju użytego do smażenia, do wykonania tych placuszków potrzebne są tylko 3 produkty. Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować, wtedy wykorzysta się więcej składników. Poniżej podana jest lista tylko tych podstawowych:- 5 bananów
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki mąki
- olej do smażenia
Canva
Placuszki bananowe, jak je zrobić krok po kroku
Same czynności, które trzeba wykonać, są banalnie proste. Jeśli chodzi o czas, potrzebny do wykonania placuszków — jest zależny od tego, jaką ilość planuje się wykonać.Reklama
- Rozbić jajka do miski. Roztrzepać widelcem albo trzepaczką.
- Obrać banany ze skórki.
- Rozgnieść banany widelcem.
- Połączyć banany z jajkami.
- Wsypać mąkę. Delikatnie wymieszać ze wszystkim.
- Rozgrzać patelnię. Wylać na nią odrobinę oleju.
- Łyżką nakładać ciasto na patelnię.
- Po chwili przewrócić placuszki na drugą stronę.
- Smażyć przez moment.
- Gotowe placuszki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, odsączyć z tłuszczu.
- W międzyczasie smażyć kolejną partię placuszków. W razie potrzeby należy dolewać oleju na patelnię.
Reklama
Canva
Placuszki — jakie jeszcze można zrobić?
Placuszki, to takie danie, które ma nieskończoną liczbę wariacji. Banany można z powodzeniem zastąpić innymi owocami (jabłka, musy) albo... warzywami (marchewka, cukinia, ziemniaki). Do surowego ciasta można dodać jogurt, śmietanę, twaróg syrop z daktyli, cukier czy cukier puder. Trudno znaleźć zamiennik do jajek, za to w przypadku mąki, można wykorzystywać różne jej gatunki. Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, ma szansę wypróbować różne opcje i wybrać tę, która smakuje mu najlepiej.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Placuszki bananowe bez jajek? Pyszne!
Placuszki bananowe bez jajek to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placuszków. Nie tylko są łatwe do przygotowania, ale także bogate w składniki odżywcze. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te smaczne placuszki, jakie mają właściwości zdrowotne, jak je podawać oraz otrzymasz kilka przydatnych porad.
Fit placuszki z rodzynkami i bananem. Zrobisz je w 30 minut!
Ten prosty przepis jest w stanie przerodzić się w recepturę na idealne i dietetyczne, a zarazem pożywne i sycące śniadanie. Wychodzą z niego niesamowicie puszyste placki, które są słodkie i puchate niczym prawdziwe domowe ciasto, mimo iż powstają z samych zdrowych i pełnowartościowych składników, jakich zdecydowanie nie trzeba unikać na diecie.
Placuszki z cukinii - zdrowe i pyszne rozwiązanie dla całej rodziny.
Placuszki z cukinii to jedno z najlepszych dań, jakie można przygotować z tego sezonowego warzywa. Cukinia to niskokaloryczne i łatwo dostępne warzywo, które zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, potas i błonnik. Placuszki z cukinii to doskonałe rozwiązanie dla osób, które szukają alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych lub chcą zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl