Królowa jesieni jest tylko jedna! 3 przepisy na kompot z dyni
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kompot z dyni z cytryną
To przepis na tradycyjny, polski kompot z dyni. Jedynym dodatkiem jest sok i skórka z cytryny raz kilka goździków. Smak tego kompotu potwierdza zasadę — im mniej składników, tym lepszy efekt.
Składniki
500 g dyni hokkaido
1 cytryna
100 g cukru
5 goździków
750 ml wody
Wykonanie
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Ostrym nożem lub skrobaczką obieramy żółtą skórkę.
Zagotowujemy wodę z cukrem i goździkami. Gotujemy 2 do 3 minut.
Do wrzątku wrzucamy pokrojoną dynię i skórkę. Gotujemy, aż dynie będzie miękka.
Z kompotu usuwamy skórkę i doprawiamy go sokiem z cytryny.
Kompot z dyni i śliwek węgierek
Dynia i śliwki węgierki to idealna para. Te skarby jesieni świetnie się komponują, dlatego kompot śliwkowo-dyniowy jest po prostu wyborny.
Składnik
300 g dyni
500 g śliwek węgierek
100 g jasnego cukru trzcinowego
5 goździków
skórka z 1 pomarańczy
1000 ml wody
Wykonanie
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Nożem lub skrobaczką do warzyw obieramy skórkę z wyszorowanej pomarańczy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem goździków i skórki pomarańczowej.
Do wrzątku wrzucamy pokrojona dynię i gotujemy do miękkości.
W tym czasie drylujemy śliwki.
Ugotowaną dynię wyjmujemy łyżką cedzakową i przecieramy przez sito lub blendujemy. Wyjmujemy goździki i skórkę. Wodę z gotowania zostawiamy!
Do gorącej wody wlewamy dyniowe purée, dodajemy cukier i śliwki. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty.
Kompot z dyni i suszonych śliwek
Dynie nie tylko świetnie komponuje się ze świeżymi śliwkami, jest także pyszna w połączeniu ze śliwkami suszonymi — kalifornijskimi oraz wędzonymi. Ten przepis możemy dostosować do własnych upodobań smakowych i wybrać ulubiony rodzaj śliwek.
Składniki
400 g dyni
150 g suszonych śliwek
70 g cukru
1 kawałek kory cynamonu
5 goździków
750 ml wody
Wykonanie
Suszone śliwki zalewamy niewielką ilością wody i zostawiamy do namoczenia.
Gdy są już miękkie, wlewamy 3 szklanki wody (750 ml), dodajemy cukier, cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy, aż śliwki będą miękkie.
W tym czasie dynię obieramy ze skórki i miąższ kroimy w niewielką kostkę.
Dynię dodajemy do gorącego wywaru ze śliwkami i gotujemy ok. 5 minut — musi też być miękka.
Jak podajemy kompoty z dyni?
Kompoty podajemy schłodzone, w pucharkach, kielichach lub ozdobnych słoiczkach. Będą eleganckim dodatkiem do jesienne obiadu, a także sprawdzą na się halloweenowym przyjęciu dla dzieci. Smacznego!