Kurczaczki Wielkanocne

3 nietypowe przepisy na wielkanoc

Święta Wielkanocne to najważniejsze dni w roku dla każdego Katolika. W tym czasie niemal we wszystkich domach przygotowywane są tradycyjne, znane od lat dania, które większość domowników chętnie kosztuje. Jednakże wadą polskiej kuchni jest wysoki poziom tłuszczu zawarty w potrawach, a co za tym idzie ich wysoka kaloryczność.
Reklama
W obecnych czasach wielu z nas coraz chętniej poznaje inne kultury, a także wywodzące się z nich smaki i zwyczaje żywieniowe. Zauważamy, że kuchnie orientalne czy śródziemnomorska są znacznie zdrowsze, a wykorzystywane w nich tłuszcze uchodzą za wskazane w naszej diecie. Liczne, młode polskie gospodynie przykładają szczególną wagę do zdrowego stylu życia i żywienia swoich bliskich stąd coraz chętniej decydujemy się na przygotowywanie oryginalnych potraw także na święta. Oczywiście w każdym domu znajdą się dania bez których Wielkanoc nie może się obejść bo pamiętamy je od dzieciństwa jednak z dużym zapałem wprowadzamy najróżniejsze innowacje. Przedstawiamy kilka przepisów, które mogą sprawdzić się na waszych wielkanocnych stołach.

1. Drobiowy pasztet z jajkami przepiórek

Składniki:
  • 30dag piersi kurczaka,
  • 20dag podudzia z indyka,
  • 2 filety z kaczki,
  • 20dag wątróbki drobiowej,
  • Około 15 plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego,
  • 6 jajek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 1 opakowanie jajek przepiórek,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3-5 listków laurowych,
  • Opakowanie przyprawy do pasztetu.
Przygotowanie: Całe mięso pokroić na małe kawałki, cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie dolewamy wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu przez co najmniej 40 minut. Na sam koniec dodajemy bułkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowane mięso należy zmielić 2-3 razy. Do takiej masy dodajemy jajka, oraz przyprawę do pasztetu. Jajka przepiórcze należy ugotować i również umieścić w masie.
Reklama
Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie całości. Przygotowujemy blachę do pasztetu, może być keksówka. Należy wyłożyć ją przygotowanymi plasterkami boczku, na nich umieszczamy masę i ubijamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50minut.

2. Frittata Pasquale z Umbrii

Składniki:
  • 5 dag wędzonego boczku,
  • 2 białe kiełbasy,
  • 10 dag świeżego szpinaku,
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 niewielka cebula,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 6 jajek,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Po około 1garści świeżych ziół: tymianek, bazylia, majeranek, mięta, rozmaryn.
Przygotowanie – boczek oraz kiełbasę należy pokroić w kosteczkę i delikatnie podsmażyć na 1 łyżce stołowej oliwy. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przecieramy, dodajemy do świeżego szpinaku i podsmażamy na drugiej patelni również na 1 łyżce stołowej oliwy.
Reklama
Zioła należy rozetrzeć (najlepiej w moździerzu) z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Łączymy zawartość obydwu patelni oraz zioła i jeszcze raz podsmażamy razem. Następnie przekładamy całą masę do miski, dodajemy rozbite jajka, solimy i pieprzymy, po czym dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie z jedną łyżką oliwy i wylewamy na nią całość. Gdy spód się zetnie a góra pozostanie nadal lekko płynna należy wstawić patelnie do piekarnika i piec do momentu całkowitego ścięcia się frittaty. Wyjmujemy i studzimy. We Włoszech to danie podaje się na zimno.

3. Toskańska zupa z pomidorów

Składniki:
  • 4 puszki pomidorów pellati (bez skórki) lub około 800g świeżych pomidorów,
  • 1-2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • Niewielka ilość świeżej bazylii i tymianku do smaku,
  • Oliwa z oliwek,
  • Sól,
  • Cukier,
  • Pieprz,
  • Tabasco – do smaku,
  • Ser mascarpone,
  • Bagietka.
Przygotowanie – Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów należy je włożyć do piekarnika na 15 minut aż skórka zacznie odchodzić a następnie ją usunąć.
Reklama
Pomidory pellati umieszczamy bezpośrednio w garnku i rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek przecieramy i oba produkty podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy staną się szkliste dodajemy pomidory i świeży tymianek. Całość powinna się zagotować. Dodajemy cukier, sól, tabasco oraz pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy świeżą bazylię. Do gotowej zupy podajemy grillowane w piekarniku kromki bagietki oraz serek mascarpone. Marta
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama