Dieta bezglutenowa – plusy i minusy, jak na nią przejść
Dieta bezglutenowa wykorzystywana jest przede wszystkim przez osoby cierpiące na celiakię, chorobę uwarunkowaną autoimmunologicznie. Gluten zawiera w sobie pewnego rodzaju białka nazywane prolaminami. Organizmy osób chorych nie są w stanie „normalnie” przyjmować właśnie tego rodzaju białek, pojawia się mocna odpowiedź układu autoimmunologicznego próbującego poradzić sobie z występującym problemem.
Reklama
W najczęstszej klasycznej postaci choroby wśród ogólnych objawów występują: bóle brzucha, biegunki, nieprzyjemne wzdęcia, spadek masy ciała, niedokrwistość, a u dzieci - zahamowanie dalszego, naturalnego wzrostu i dojrzewania.
Zatrzymanie dojrzewania w wieku dziecięcym i nastoletnim jest szczególnie niezdrowe dla przyszłego dorosłego życia.
U osób dorosłych, prócz wyhamowania nieprzyjemnych opisanych objawów, dieta bezglutenowa pozwala na powstrzymanie dalszego uszkadzania kosmków jelitowych.
Pełnią w ludzkim organizmie wiele ważkich funkcji, w tych funkcje zapasowe, transportowe, budulcowe, energetyczne czy związane chociażby z krzepnięciem krwi.
Na dietę bezglutenową powinny przejść osoby:
Po pierwsze gluten związany jest generalnie z białkami roślinnymi występującymi w ziarnach zbóż. Z diety należy wyeliminować przede wszystkim produkty z przetworzonych lub naturalnych: żyta, jęczmienia i pszenicy.
W przypadku owsa – lekarze i naukowcy są sporni, co do przymusu wykluczania go z diety. Według niektórych badań nie jest on szkodliwy dla ok. 95 proc. osób z nietolerancją glutenu, w przypadku kiedy nie jest zanieczyszczony innymi produktami zbożowymi zawierającymi ten nieprzychylny związek białek.
Z dużą dozą prawdopodobieństwa dany produkt zawiera gluten, jeśli cała mieszanina zabarwi się na kolor mocno granatowy, wpadający w czarny.
Największa zaleta diety bezglutenowej – zdrowe i szczęśliwe życie
Największym plusem, a jednocześnie największą pobudką do wprowadzenia diety bezglutenowej jest bezpieczne, normalne i zdrowe życie codziennie. Dotyczy to osób chorych na jakąkolwiek formę celiakii, zarówno w postaci klasycznej – opisywanej powyżej, czy w postaci ukrytej, niemej lub potencjalnej. Wprowadzenie diety bezglutenowej do codziennego życia jest szczególnie dobroczynne dla małych dzieci i dojrzewających nastolatków, u których zahamowanie wzrostu ciała i zahamowanie przybierania masy ciała mogłoby być druzgocące w skutkach.Reklama
Wady diety bezglutenowej, czyli kto powinien ją stosować
Dieta bezglutenowa jest absolutnie szkodliwa dla osób zdrowych, normalnie trawiących gluten i nieposiadających żadnych problemów z jego tolerancją. Wykluczenie składników zbożowych ze swojej diety całkowicie pozbawia nas bogatego źródła węglowodanów, które są bezwzględnie podstawowym składnikiem potrzebnym do prawidłowego rozwoju i codziennego funkcjonowania organizmu.Reklama
- Chorujące na celiakię i mające problemy z przyswajaniem glutenu
- Mające alergię na gluten. Około 10-20 proc. osób z alergią pokarmową ma problemy z uczuleniem również na gluten.
- Mała ilość błonnika, co nie sprzyja prawidłowej pracy jelit
- Niewielka ilość witamin z grupy B i żelaza
Podstawy diety bezglutenowej…
…czyli krótki wstęp poradnikowy dla początkujących.Reklama
Jak przygotować się do diety?
Ważnym składnikiem w kuchni może okazać się jodyna lub dostępny w aptekach płyn Lugola. Składniki, które chcemy wykluczyć z diety, a co do których nie jesteśmy pewni, czy zawierają gluten należy połączyć z kroplą rozcieńczonej jodyny lub płynu Lugola.Reklama
Które składniki należy odrzucić?
Gluten to nie tylko zboża. Ze względu na swoje zastosowanie w przemyśle i świetne zachowywanie zapachu często wykorzystywany jest przy produkcji różnego rodzaju produktów. Glutenu można spodziewać się w:- Wędlinach
- Jogurtach i sosach
- Czekoladzie
- Przyprawach
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Uczulenie na gluten: Wiesz jak je rozpoznać?
Uczulenie na gluten, znane również jako nietolerancja glutenu, jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym, dotykającym zarówno dzieci, jak i dorosłych. Gluten, będący białkiem roślinnym występującym w pszenicy, życie i jęczmieniu, może wywoływać różnego rodzaju objawy i dolegliwości. W tym artykule dowiesz się, jak rozpoznać uczulenie na gluten oraz jak sobie z nim radzić.
Pierniczki bezglutenowe: Zrób je sama na święta!
Jesteś fanką pierniczków, ale masz nietolerancję glutenu? Nie martw się! W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne pierniczki bezglutenowe, które będą smakować równie dobrze jak tradycyjne wypieki. Przedstawiamy przepisy, wskazówki dotyczące składników i technik pieczenia, abyś mógł cieszyć się tymi aromatycznymi i chrupiącymi ciasteczkami bez obaw o zdrowie.
Naleśniki z mąki kukurydzianej - bezglutenowy HIT!
Czy kiedykolwiek próbowałeś naleśników z mąki kukurydzianej? To pyszne danie, które można przygotować w prosty sposób. Naleśniki z mąki kukurydzianej są również idealne dla osób na diecie bezglutenowej. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować te smaczne naleśniki oraz jak je podawać. Przeczytaj dalej, aby poznać kilka przydatnych porad dotyczących ich przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl