5 sposobów na szybkie ciasto
Wiele z nas to małe, skryte łakomczuchy i chciałybyśmy zawsze mieć w domu coś słodkiego na czarną godzinę, również mamy chętniej podadzą swoim pociechą smakołyki domowej roboty niż kupne, gotowe, w których nigdy nie mamy pewności co tak naprawdę się znajduje. Jednak zadajemy sobie pytanie „kto dziś ma czas piec ciasta?” i odkładamy pieczenie wyłącznie na święta i większe okazje. Nie musi tak być. Istnieje wiele przepisów na ciasta, których przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka lub kilkanaście minut.
Reklama
CIASTO BANANOWE
Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy 0,5 szklanki soku pomarańczowego, 0,5 szklanki oleju, 1 jajko oraz trzy pogniecione widelcem banany – łączymy składniki mieszając niechlujnie widelcem. Łączymy zawartość obu misek – nadal mieszając widelcem. Blachę keksową smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z grzaniem góra/dół 180 stopni przez około 50 minut. Można dodatkowo zrobić polewę czekoladową.CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka ucieramy z 2 szklankami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 2 szklanki mąki oraz 1,25 szklanki oleju. Na koniec wsypujemy dwie szklanki drobno startej marchewki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, garść posiekanych orzechów i garść rodzynek.Reklama
CIASTO JOGURTOWE
Do miski przesiewamy 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,25 łyżeczki soli. W dużej misce dokładnie mieszamy 1 szklankę jogurtu naturalnego z 0,75 szklanki cukru i skórką otartą z jednej cytryny oraz 3 jajka. Cały czas mieszając jogurt dodajemy stopniowo suche składniki, na koniec dodajemy 0,5 szklanki oleju. Przygotowane ciasto wlewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Podawać można z pomarańczową marmoladą.CIASTO DYNIOWE
Do miski przesiewamy 300 gram mąki i jedną łyżeczkę sody. Dodajemy 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu oraz 200 gram brązowego cukru. W oddzielnej misce mieszamy 200 gram puree z dyni, 100 gram stopionego masła oraz 2 ubite jajka.Reklama
CIASTO CZEKOLADOWE
W misce mieszamy 1 szklankę mleka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 szklankę oleju, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 jajka, 1 cukier wanilinowy i 2 łyżeczki sody. Po wymieszaniu dodajemy jedną szklankę wrzątku i znów mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. W garnku gotujemy 0,3 kostki margaryny Kasi, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wody, 1 łyżkę kakao, 1 łyżeczkę soli. Gdy składniki utworzą jednolitą masę polewamy upieczone ciasto tak przygotowaną polewą i odstawiamy do schłodzenia. MartaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Piernik - przepis idealny na Święta
Jeśli szukasz przepisu na wspaniały piernik, to trafiłaś we właściwe miejsce! Ten tradycyjny wypiek o intensywnym smaku i aromacie przypraw z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie piernika może być nie tylko smacznym doświadczeniem, ale także świetną okazją do spędzenia czasu w kuchni. W tym artykule podzielimy się z Tobą naszym sprawdzonym przepisem, podpowiemy jak podawać piernik oraz udzielimy kilku porad, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl