Naturalne antybiotyki z Twojej kuchni

Naturalne antybiotyki z Twojej kuchni

Antybiotyk – to najczęściej słyszany werdykt wśród stawiających diagnozę lekarzy. Jednak antybiotyki często zamiast pomagać, po prostu szkodzą. Skutkami ubocznymi ich nadmiernego stosowania są problemy jelitowo – żołądkowe, uczulenia, infekcje grzybicze, uodpornienie organizmu na antybiotyk, a nawet uszkodzenie narządów wewnętrznych. Z tego względu, wtedy kiedy możemy sobie na to pozwolić, warto zamienić je na naturalne i zgodne z naszym organizmem składniki oraz substancje. Gdzie ich szukać? Zajrzyj do swojej kuchni.
Reklama
  1. Czosnek
Jest najpopularniejszym naturalnym antybiotykiem i zdecydowanym liderem w swojej dziedzinie. Ma wiele właściwości leczniczych, takich jak hamowanie rozwoju bakterii, obniżenie ciśnienia krwi, zwalczanie infekcji, wspomaganie trawienia. Wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie, żeby skutecznie zwiększyć swoją odporność i poprawić kondycję zdrowia. Najbardziej zdrowy jest czosnek w postaci surowej, jednak można go spożywać w każdej innej postaci.
  1. Miód
Posiada wiele właściwości leczniczych, takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Doskonale radzi sobie z infekcjami, jak i jest najlepszym sposobem na wyleczenie i pozbycie się bólu gardła.
Reklama
Zawdzięcza to swojemu składowi chemicznemu. Warto zapamiętać, że wartość miodu, jako antybiotyku wzrasta o ponad 200 razy po rozcieńczeniu z wodą!
  1. Kapusta
W polskiej kuchni bardzo dobrze znana i chętnie wykorzystywana. Nie każdy jednak wie, że jest doskonałym źródłem witaminy C - dostarcza nawet 75% jej dziennego zapotrzebowania. Ma właściwości detoksykacyjne, ale przede wszystkim wspomaga system immunologiczny. Ponadto pomaga w leczeniu wrzodów, jak i za pomocą okładów redukuje obrzmienie i stan zapalny piersi.
  1. Szałwia
Ma silne działanie bakteriobójcze, pomaga przy problemach oddechowych, w leczeniu kłopotliwego żołądka, jamy ustnej, redukuje gorączkę, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu.
Reklama
Można wykorzystać ją za pomocą okładów, jak i dodawać do jedzenia. Oprócz właściwości leczniczych, nada Twoich daniom niesamowitego smaku i aromatu.
  1. Imbir
Stosowany w kuchni azjatyckiej od 5 tysięcy lat. Można dodawać go do napojów, mięs, deserów. Jego katalog właściwości leczniczych jest bardzo okazały. Pomaga przy problemach żołądkowych, lokomocyjnych, zapalnych, a także łagodzi ból i gorączkę. Jeśli masz problemy z trawieniem i przemianą materii, imbir doskonale załagodzi także ten problem.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama