Pomysł na świąteczne ciasteczka

Pomysł na świąteczne ciasteczka

Własnoręcznie wykonane ciasteczka są pyszne, o wiele zdrowsze od kupionych w sklepie i jedzenie ich powinno sprawiać ogromną przyjemność. Jednak świąteczne słodkości oprócz walorów smakowych, powinny być także ozdobą dla świątecznego stołu i kuchni. Zobacz, jak wykonać słodycze w kształcie bożonarodzeniowego stroika. Potrzebne nam będą składniki, które ślicznie go ozdobią, dlatego cukierkami będą zdrowe jagody, a zanurzony w zielonym barwniku kokos posłuży nam za gałązki choinki.
Reklama
Czego potrzebujemy, żeby wykonać nasze słodkie stroiki?
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 2 kurze jaja
  • Tabliczka białej czekolady
  • 3-4 szklanki mąki
  • Odrobina soli
  • 3 szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki wody
  • 3- 4 szklanki wiórek kokosowych
  • Zielony barwnik spożywczy
  • ½ szklanki jagód lub czerwonych draży
Jak wykonać ciasteczka? Na początku musimy utrzeć masło z cukrem, na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka oraz rozpuszczoną wcześniej w garnku czekoladę. Następnie dosypujemy mąkę z solą i ugniatamy ciasto. Żeby stworzyć nasze ciasteczka, musimy dokładnie rozwałkować ciasto i wyciąć z niego pierścienie, które będą imitowały stroik. Tak wycięte pierścienie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
Reklama
Żeby zabrać się za dekoracje, ciasteczka nie mogą być gorące, więc zostawiamy je do ostygnięcia. Następnie mieszamy cukier puder z wodą, przez co stworzymy przepyszny lukier. Później należy zabrać się za koloryzację wiórek kokosowych w barwniku spożywczym, żeby przygotować materiał na dekorację w postaci gałązek choinki. Potem możemy przejść już do najciekawszej części tworzenia naszych stroików – każde ciasteczko należy posmarować lukrem z jednej strony i posypać zielonymi wiórkami po całej długości okręgu. Gwarantujemy, że efekt będzie naprawdę spektakularny! Zabarwione na zielono wiórki doskonale imitują igiełki z gałązek, którymi przystrajamy prawdziwe stroiki. Teraz wystarczy już tylko, że tak powstały stroik ozdobisz pysznymi jagodami lub drażami, które posłużą nam za cukierki, które często zdobią świąteczne choinki i gałązki..
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama