Błonnik - gdzie znajdziemy go najwięcej?

Błonnik - gdzie znajdziemy go najwięcej?

Błonnik są to różnorodne substancje, zazwyczaj roślinnego pochodzenia, które nie ulegają trawieniu. Spożycie błonnika ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego. Błonnik syci, usprawnia nasze trawienie i metabolizm, działa jak szczoteczka dla naszych jelit. Po prostu usuwa zbędne dla organizmu substancje. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że należy spożywać od 20 do 40 g błonnika dziennie. Dowiedzmy się, gdzie znajdziemy go najwięcej by móc wprowadzić go na dobre do swojej diety?
Reklama
KOKOS Miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika. Szacuje się, że nawet ponad 20 g w 100 g miąższu. Nawet same wiórki kokosowe, które dodajemy do ciast i deserów, to prawdziwa błonnikowa bomba. Ponadto kokos dostarczy nam wiele pozytywnych dla naszego organizmu elementów, takich jak potas, witaminy z grupy B, witaminę C, E, żelazo i wapń. SUSZONE ŚLIWKI Wśród suszonych owoców to zdecydowany błonnikowy lider! W stu gramach suszonych śliwek znajdziemy około 15 gram poszukiwanego przez nas błonnika. Od dawien dawna wiadomo, że spożywanie śliwek doskonale usprawnia proces trawienia i działa w problemach z zaparciami. Należy wprowadzić do swojego codziennego menu od 3 do 5 śliwek, by móc cieszyć się z korzystnej pracy jelit. Owoce te dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza.
Reklama
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE Produkty pełnoziarniste bogate są w błonnik. Wśród nich największą ilość błonnika posiadają otręby pszenne. Na 100 g otrębów przypada go ponad 40 g! Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g, płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g, płatki owsiane około 7 g, a najczęściej przez nas spożywane płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu. MIGDAŁY Uwielbiane przez wszystkich migdały zawierają około 13 g błonnika w 100 g produktu. Ponadto sięgając po migdały, dbamy o naszą skórę i paznokcie, ponieważ zawierają one witaminę E oraz cynk. Migdały dbają także o nasz układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają naszą pamięć. Specjaliści twierdzą, że codzienne spożywanie kilku migdałów może polepszyć nasze samopoczucie i stan zdrowia.  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama