Błonnik - gdzie znajdziemy go najwięcej?
Błonnik są to różnorodne substancje, zazwyczaj roślinnego pochodzenia, które nie ulegają trawieniu. Spożycie błonnika ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego. Błonnik syci, usprawnia nasze trawienie i metabolizm, działa jak szczoteczka dla naszych jelit. Po prostu usuwa zbędne dla organizmu substancje. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że należy spożywać od 20 do 40 g błonnika dziennie. Dowiedzmy się, gdzie znajdziemy go najwięcej by móc wprowadzić go na dobre do swojej diety?
Reklama
KOKOS
Miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika. Szacuje się, że nawet ponad 20 g w 100 g miąższu. Nawet same wiórki kokosowe, które dodajemy do ciast i deserów, to prawdziwa błonnikowa bomba. Ponadto kokos dostarczy nam wiele pozytywnych dla naszego organizmu elementów, takich jak potas, witaminy z grupy B, witaminę C, E, żelazo i wapń.
SUSZONE ŚLIWKI
Wśród suszonych owoców to zdecydowany błonnikowy lider! W stu gramach suszonych śliwek znajdziemy około 15 gram poszukiwanego przez nas błonnika. Od dawien dawna wiadomo, że spożywanie śliwek doskonale usprawnia proces trawienia i działa w problemach z zaparciami. Należy wprowadzić do swojego codziennego menu od 3 do 5 śliwek, by móc cieszyć się z korzystnej pracy jelit. Owoce te dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza.
PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE
Produkty pełnoziarniste bogate są w błonnik. Wśród nich największą ilość błonnika posiadają otręby pszenne. Na 100 g otrębów przypada go ponad 40 g! Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g, płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g, płatki owsiane około 7 g, a najczęściej przez nas spożywane płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu.
MIGDAŁY
Uwielbiane przez wszystkich migdały zawierają około 13 g błonnika w 100 g produktu. Ponadto sięgając po migdały, dbamy o naszą skórę i paznokcie, ponieważ zawierają one witaminę E oraz cynk. Migdały dbają także o nasz układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają naszą pamięć. Specjaliści twierdzą, że codzienne spożywanie kilku migdałów może polepszyć nasze samopoczucie i stan zdrowia.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Otręby - superfood w Twojej kuchni
Otręby są często niedocenianym, ale niezwykle wartościowym składnikiem diety. Stanowią one bogate źródło błonnika pokarmowego oraz posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto włączyć otręby do swojej codziennej diety, jakie są najpopularniejsze rodzaje otrębów oraz kto powinien je spożywać.
Orzechy laskowe - właściwości nie tylko dla zdrowia!
Orzechy laskowe to pyszne i pożywne przysmaki, które są nie tylko smaczne, ale również pełne korzyści dla naszego zdrowia. Te małe drzewa o wielkich właściwościach są nie tylko doskonałym źródłem składników odżywczych, ale także mają wiele innych zastosowań w naszym codziennym życiu. W tym artykule dowiesz się więcej o orzechach laskowych, ich właściwościach zdrowotnych oraz sposobach ich wykorzystania.
Te warzywa mają najwięcej błonnika. Włącz je do diety jak najszybciej
Bez dostarczania sobie optymalnej ilości błonnika pokarmowego w ciągu dnia nie ma mowy o zachowaniu dobrego stanu jelit, regularnym i samodzielnym oczyszczaniu się z toksyn oraz utrzymywaniu szczupłej sylwetki. Najlepsze produkty bogate w błonnik to natomiast owoce i warzywa, ze wskazaniem na warzywa, które mają jednak mniej kalorii i jeszcze więcej składników odżywczych, dlatego zawsze powinny przeważać na talerzach i w codziennym menu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl