Przepisy na smaczne potrawy wielkanocne: przystawka, danie główne, deser

Przepisy na smaczne potrawy wielkanocne: przystawka, danie główne, deser

Wielkanoc to czas, kiedy zastawiamy nasz stół wieloma pysznościami. Jeśli brak Ci inspiracji, zerknij na poniższe przepisy i zaskocz swoich najbliższych!
Reklama
Przystawka: Ziołowe babeczki z jajem kurzym Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 125 g prawdziwego masła - 1 jajo kurze - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku Nadzienie: - 5 jajek - szczypiorek - 4 łyżeczki majonezu - sól oraz pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Mieszamy mąkę z przyprawami, dodajemy prawdziwe masło, wbijamy jajo kurze i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, że warto poświęcić na to więcej czasu, żeby nasze ciasto było perfekcyjne. Tak wyrobione zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika aż do schłodzenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy nim nasze foremki do babeczek.
Reklama
Wypełnione foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostawiamy je w nim na 15 - 20 minut. W międzyczasie gotujemy jaja kurze i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy i mieszamy delikatnie z jajkami oraz majonezem. Gdy nasze babeczki wystygną, nakładamy do nich nadzienie. Smacznego! Danie główne: Biała kiełbaska po wiejsku Składniki: - 30 dkg kapusty kiszonej, - 1 marchewka - 1 cebula - 1 łyżka oleju - 4 pęta surowej białej kiełbasy - 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm - 6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jaja kurze - 2 liście laurowe - 3 ziarenka ziela angielskiego - 5 ziarenek pieprzu - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka.
Reklama
Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze.
Reklama
Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika. Deser: Mini babeczki cytrynowe Składniki: - 250 g mąki pszennej - 200 g margaryny - 170 g cukru - 4 jaja kurze - sok ze średniej wielkości cytryny - łyżka skórki z cytryny - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami z jaj kurzych, sokiem oraz skórką z cytryny. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i energicznie mieszamy. Do masy należy dodać także ubite wcześniej białka z jaj kurzych i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach na babeczki i pieczemy w rozgrzanych do 180 stopni piekarniki przez około 30 minut.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama