Amerykańska szarlotka z nektarynkami. Ekspresowy deser zrobisz w niecałą godzinę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszną szarlotkę po amerykańsku
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej,
- 1 kostka masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 jajko, 3 żółtka,
- 1 kg (łącznie) jabłek i nektarynek,
- sok i skórka z 1 średniej cytryny,
- po 2 łyżki cukru i mąki ziemniaczanej,
- masło do formy,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie ekspresowej szarlotki krok po kroku
Należy mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodajmy cukier puder oraz żółtka i sól. Dołóżmy masło. Wlejmy 1-2 łyżki zimnej wody. Całość zagniećmy. Ciasto schładzajmy pół godziny. W międzyczasie jabłka i nektarynki oczyśćmy. Owoce potnijmy na cząstki. Wrzućmy do miseczki.
Dodajmy sok i skórkę z cytryny. Posypmy mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszajmy.
Formę o średnicy 26 cm posmarujmy masłem. Odetnijmy 2/3 ciasta, rozwałkujmy je, wylepmy spód i bok formy. Napełnijmy owocami. Resztę ciasta rozwałkujmy, potnijmy w paski. Następnie z pasków ciasta ułóżmy na owocach kratkę. Wystające kawałki ciasta zawińmy, aby powstał grubszy brzeg. Posmarujmy jajkiem. Całość pieczmy około 49-51 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.