Zupa chrzanowa w białej miseczce z rzeżuchą
Canva.com

Aromatyczna zupa chrzanowa na Wielkanoc. Najlepszy przepis z zeszytu babci

Dla większości Polaków najbardziej tradycyjną i zarazem najlepszą wielkanocną zupą jest oczywiście żurek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować go zastąpić daniem równie smacznym, a jednak nieco ciekawszym. Zupa chrzanowa to wspaniała alternatywa dla białego barszczu z dodatkiem kiełbasy. Ten, kto jeszcze nigdy jej nie jadł, nie ma pojęcia, co stracił.
Reklama

Składniki na pyszną zupę chrzanową

  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 seler naciowy
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę chrzanową wielkanocną?

Chrzan
Canva.com

Zupę wykonuje się z warzyw korzeniowych, różnych przypraw, które zwykle trafiają do rosołu i innych wywarów, śmietanki, ostrego grzane oraz - co najważniejsze - boczku. Niektórzy rezygnują z dodatku mięsa, jeżeli na co dzień go nie jadają, ale to właśnie dzięki niemu uzyskuje się charakterystyczny, lekko przypalony posmak i intensywniejszy aromat.

Reklama

Boczek należy oczywiście podsmażyć, aby stał się chrupki i apetyczny. Na tej samej patelni należy usmażyć wybrane warzywa, wcześniej obierając je i krojąc na mniejsze kawałki. Można sięgnąć tutaj po gotową mieszankę rosołową albo samemu wybrać lepsze kawałki ziemniaków, pietruszki, selera, marchewki i koniecznie trochę cebuli.

Podsmażone warzywa należy przerzuci do garnka, zalać dwoma litrami wody i uzupełnić dowolnie wybranymi przyprawami. Zupa chrzanowa najczęściej jest gotowana wraz ze świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Po około pół godzinie warzywa powinny być już miękkie, więc wtedy można zmiksować całą zupę blenderem, bo spożywa się ją w formie kremu, a następnie zabielić i zagęścić ją śmietanką, uważając na to, by jej nie zwarzyć.

Reklama

Gościem honorowym będzie oczywiście tarty chrzan. Jego ilość trzeba dopasować do własnych upodobań kulinarnych - im będzie go więcej, tym zupa okaże się ostrzejsza i bardziej wyrazista.

Z czym podawać zupę chrzanową?

Tak jak niemalże wszystkie tradycyjne potrawy wielkanocne najlepiej smakują z dodatkiem jajka, tak i zupę chrzanową można podać z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w mniejsze kawałki, a także dodatkowymi kawałkami podsmażonego chrupkiego boczku i kolejnym kleksem tłustej śmietany.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama