Dodaj te przyprawy do pasztetu wielkanocnego. Będzie przepyszny!
Do przeczytania w ok. 3 min.
Gdzie kupić mięso na pasztet?
Warto kupić je w sprawdzonej masarni, zamiast sięgać po paczkowane już mięso w supermarkecie, sprzedawane w plastikowych opakowaniach, z których do mięsa mogą przechodzić różne substancje. Tradycyjnie pasztet powstaje z przynajmniej kilku różnych gatunków.
Chcąc trzymać się standardowej receptury, wystarczy zmieszać ze sobą kawałek chudszej wołowiny, tłustszą łopatkę wieprzową oraz delikatną drobiową wątróbkę.
Co dodać do pasztetu wielkanocnego, aby był pyszny?
Pasztet wielkanocny potrzebuje też dodatku łagodniejszych w smaku warzyw. Do mięsa dodaje się zatem dowolne kawałki włoszczyzny oraz często też czosnek i cebulę. Masa jest przyprawiana sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, solą, różnymi innymi mielonymi przyprawami, no i oczywiście ziołami.
Uformowany już pasztet przekłada się do specjalnego naczynia i zapieka tak długo, aż uzyska on pożądaną strukturę i apetyczny przyrumieniony kolor. Danie można podawać z różnymi dodatkami. Z uwagi na to, że samo w sobie jest ono stosunkowo ciężkie, aż prosi się o zaserwowanie go z jakimiś owocowymi przetworami - konfiturą czy nawet zwykłym dżemem.
Na co dzień w polskich domach raczej nie jada się zbyt często pasztetów, więc można je wręcz skojarzyć z tymi wyjątkowymi specjalnymi okazjami. A Wielkanoc jest jedną z nich! Z tego względu warto znaleźć sobie jakiś sprawdzony przepis na pasztet i go zrealizować, by oczarować i siebie, i pozostałych gości.
Składniki na pyszny pasztet
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 500 g mięsa drobiowego (np. piersi)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Prosty przepis na pasztet wielkanocny
- Mięso drobiowe i wieprzowe umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i szkliste.
- Dodaj mięso i smaż na złoty kolor.
- Do mięsa dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Mięso odcedź i ostudź.
- Przełóż mięso do miski, dodaj jajka, bułkę tartą i mleko i dokładnie wymieszaj.
- Mieszankę mięsną przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50-60 minut, aż pasztet będzie dobrze wypieczony.