canva.com
Babcine gołąbki z kaszą i grzybami. Smak, którego nie da się zapomnieć
Do przeczytania w ok. 1 min.
Gołąbki z kaszą i grzybami to bezmięsna alternatywa dla wegetarian i wegan, która ma szansę stać się hitem nawet wśród mięsożerców. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki
- 1 kapusta włoska
- 180g kaszy pęczak
- 300g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 250ml bulionu warzywnego
- 10ml oliwy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 suszonych śliwek
- 2 szalotki
- 25g koperku
- Pół łyżeczki suszonego majeranku
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Wytnij głąb kapusty i włóż resztę do garnka z gotującą się wodą. Po 4 minutach wyjmij kapustę i ściągnij po kolei liście, które łatwo odchodzą. Włóż kapustę z powrotem do wody i powtarzaj czynność aż ściągniesz wszystkie liście.
- Kaszę płucz tak długo aż woda po płukaniu będzie całkiem czysta. Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oliwy. Powinno to zająć około 15 minut.
- Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki. Obsmaż je na patelni z każdej strony. Po kilku minutach dodaj do nich posiekaną szalotkę, śliwki i czosnek. Dopraw farsz majerankiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach przełóż wszystko do kaszy.
- Zawiń w liście kapusty porcje farszu. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim gotowe gołąbki i podlej bulionem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz gołąbki przez 40 minut. Można je podawać z tradycyjnym sosem pomidorowym czy innymi sosami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Gołąbki zapieczone w sosie pomidorowym. Obłędny przepis babci Jasi
Gołąbki to jedno z tych tradycyjnych dań, które kojarzą nam się z domem i ciepłem rodzinnego ogniska. Przygotowane według przepisu babci Jasi, nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem: Najlepsze!
Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Wśród wielu wariantów, gołąbki z ryżem i mięsem są jednymi z najpopularniejszych. W tym artykule przedstawimy przepis na gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem oraz podpowiemy, jak je podawać i jakie porady warto zastosować podczas ich przygotowywania.
Zapiekane gołąbki z ryżem i mięsem - tak robi je nasza babcia Hania!
Gołąbki to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które kojarzą nam się z ciepłem domowego ogniska i smakiem dzieciństwa. To idealna potrawa na zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl