Babka z ajerkoniakiem według przepisu Ewy Wachowicz podana na szklanej paterze
Canva.com

Babka z ajerkoniakiem. Przepis na adwokatową babkę Ewy Wachowicz

Babka z ajerkoniakiem, czyli likierem jajecznym, to wyjątkowo smaczne ciasto, które świetnie pasuje do “jajecznych” świąt wielkanocnych. Może z powodzeniem konkurować z babką marmurkową lub cytrynową. Jest wilgotna, bardzo aromatyczna i łatwa do przygotowania. Polecamy przepis na babkę z adwokatem, którą piecze Ewa Wachowicz.
Reklama

Babka z ajerkoniakiem Ewy Wachowicz — przepis

Do wykonania tej pysznej babki najlepiej wykorzystać domowy ajerkoniak z przepisu babci. Oto jakich jeszcze produktów potrzebujemy do ciasta.

Składniki na babkę z adwokatem

  • 150 g masła

  • 5 łyżek oleju

  • 10 łyżek ajerkoniaku

  • 2 łyżki wody

  • 1½ szklanki cukru

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 2 pełne szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 jajek

  • szczypta soli

Ajerkoniak w kieliszku obok jajek przepiórczych
Canva.com

Babka z adwokatem Ewy Wachowicz — wykonanie krok po kroku

Do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy masło, olej, wodę i ajerkoniak. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu. Przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia. 

Gdy masa jest już chłodna, oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki, a żółtka po jednym dodajemy do masy adwokatowej, delikatnie ją miksując. 

Odlewamy pół szklanki płynu, a do reszty stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie delikatnie mieszamy ją z ciastem na babkę z ajerkoniakiem. 

Reklama

Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem, wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 50 minut

Po wyjęciu babki z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepła, wyjmujemy ją z formy i smarujemy odlaną wcześniej masą adwokatową. Dzięki ciepłu babki, masa szybko zastygnie, tworząc efektowną polewę. Ewa Wachowicz gotową babkę posypuje prażonym płatkami migdałów.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama