Duszone buraczki w białej misce, posypane zieleniną
Canva.com

Duszone buraczki z jabłkiem i chrzanem — pyszny dodatek do obiadu, nie tylko na Wielkanoc

Buraczki marynowane, ćwikła z chrzanem, buraczki z czosnkiem na ciepło — uwielbiamy te czerwone dodatki. Pasują do zimnych i ciepłych mięs, wędlin i pasztetów. Jeżeli znudziły ci się buraczki w tradycyjnym wydaniu, mamy coś specjalnego. Oto przepis na duszone buraczki z jabłkiem i chrzanem. Warto podać je w czasie świątecznego obiadu.
Reklama

Duszone buraczki — obiadowa jarzynka, którą znamy od przedszkola

Buraczki na ciepło towarzyszą nam od dziecka. Większość z nas kocha ten tradycyjny dodatek, który pałaszujemy z kotletami mielonymi, schabowymi, sztuką mięsa i oczywiście kaczką całą w buraczkach. Buraczki możemy przygotować także w wersji świątecznej — z dodatkiem jabłek i chrzanu. Do tego dania najlepiej użyć upieczonych wcześniej buraków, które są słodkie i jedwabiste w smaku i bez dwóch zdań przebijają buraki gotowane.

Składniki na wielkanocne buraczki na ciepło z jabłkiem i chrzanem  

  • 5 średnich buraków upieczonych w piekarniku ze skórką (ok. 1 kg)

  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta

  • ½ małej cebuli

  • 1 cytryna

  • 2 łyżki chrzanu

  • łyżeczka cukru

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Pieczone buraki utarte w misce, gotowe do dalszego przyrządzania
Canva.com

Przygotowanie duszonych buraczków krok po kroku

  1. Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Również jabłka obieramy i trzemy na tarce, tym razem o grubych oczkach.

  2. Sparzoną cytrynę ocieramy ze skórki.

  3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie bardzo drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie szklista i zmięknie.

  4. Do cebuli wrzucamy starte jabłka i chwilę smażymy.

  5. Dodajemy buraki i skórkę cytrynową

  6. Wszystko dusimy kilka minut, żeby smaki dobrze się połączyły.

  7. Na koniec dodajemy chrzan i buraczki doprawiamy cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać łyżkę słodkiej śmietanki.

Tak przygotowane buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do mięs — wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Buraczki oczywiście świetnie pasują także do dań wegetariańskich.

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama