Deser bananowo-rumowy
Canva.com

Bananas Foster, czyli rumowy deser lodowo-bananowy. Podaj go na gorąco w Walentynki

Bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, ten pyszny i łatwy do przyrządzenia deser pochodzi z Nowego Orleanu. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na dorosłych domownikach, możesz go podać w prawdziwie ognisty sposób, czyli przez flambirowanie.
Reklama

Składniki na 4 porcje

  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 banany, obrane i poćwiartowane
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 1/4 szklanki ciemnego rumu
  • duże opakowanie lodów waniliowych

Przygotowanie deseru

Deser rumowo-bananowy
Canva.com
  1. Do patelni na średnim ogniu dodaj masło. Gdy masło się rozpuści, dodaj brązowy cukier, cynamon, banany, likier bananowy i rum. Ciągle mieszaj i gotuj przez 3 minuty. Nie pozwól, żeby składniki się całkowicie połączyły, banany powinny być nadal widoczne.
  2. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj. Jeśli czujesz się na siłach, możesz też flambirować deser. Uważaj jednak na ogień i miej pod ręką pokrywkę pasującą na Twoją patelnię.
  3. Podawaj deser z kulkami lodów. Możesz też łączyć go z ciastem lub ciasteczkami domowej roboty.

Bananas Foster to przepyszny i efektowny posiłek, który świetnie sprawdzi się w Walentynki lub na romantyczny wieczór tylko we dwoje.

Reklama

Możesz też go podawać jako poczęstunek dla dorosłych gości. Pamiętaj tylko, by uprzedzić ich, że danie zawiera śladowe ilości alkoholu (dużo wyparuje przy gotowaniu, ale wciąż będzie obecny).

Wypróbuj to tradycyjne połączenie kuchni amerykańskiej i zachwyć swoich bliskich! Głęboki smak rumu świetnie pasuje do bananów i lodów waniliowych, tworząc kompozycję, której nie można się oprzeć.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama