Boczniaki od kuchni – dlaczego warto po nie sięgnąć?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wartość odżywcza boczniaków
Boczniaki są bardzo dobrym źródłem roślinnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowa dieta z ich udziałem dostarczy nam solidnej porcji witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak wapń, żelazo, potas, cynk oraz magnez. W grzybach tych można również znaleźć sporo selenu oraz fosforu – kolejnych substancji, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdaniem niektórych naukowców, grzyby te zawierają również substancje mogące chronić nas przed chorobami nowotworowymi – jednymi z najpoważniejszych zagrożeń współczesnego świata. Wiadomo też, że zdrowa dieta z boczniakami jako częstym dodatkiem to szansa na uchronienie się przed wieloma problemami zdrowotnymi, m.in. miażdżycą, cukrzycą czy dolegliwościami wynikającymi ze zbyt wysokiego stężenia cholesterolu.
Boczniaki w naszej kuchni – na jakie przepisy warto postawić?
Bochniaki są wartościowym dodatkiem do wielu potraw. Z ich mocy chętnie korzysta kuchnia wegańska, w której grzyby te świetnie radzą sobie jako alternatywa dla mięsa.
Można z nich przyrządzić kotlety w chrupiącej panierce, wielką popularnością cieszą się też przepisy na zupy i farsze z boczniakami. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków, wege ramen z boczniakami lub łazanki z boczniakami i kiszoną kapustą – oto kolejne propozycje dla miłośników tych grzybów. Znane są też liczne przepisy na dania, w których boczniaki łączą się z fasolką szparagową lub cukinią (np. w postaci leczo). Jedno jest pewne – możliwości włączenia boczniaków do diety jest sporo, a im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas.