Kawałek sernik na zimno z musem truskawkowym.
Canva

Boski sernik z galaretką truskawkową. Jeden trik sprawi, że będzie rozpływał się w ustach

Sernik to bez wątpienia jeden z najbardziej uwielbianych przez wielu łakoci. To klasyczne ciasto o miękkiej i delikatnej konsystencji, które dosłownie rozpływa się w ustach, kiedy tylko spróbujemy go na talerzu. Ale czy wiesz, że istnieje jeden trik, który sprawi, że sernik będzie jeszcze bardziej wyjątkowy?
Reklama

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła, rozpuszczonego

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego (najlepiej zmielonego)
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Szczypta soli

Składniki na galaretkę truskawkową:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 150 ml zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotujmy spód sernika. Herbatniki rozkrusz na drobne kawałki (najlepiej w malakserze) i połącz je z rozpuszczonym masłem. Otrzymaną masę wyłóż na dno formy do pieczenia o średnicy około 22 cm. Delikatnie spłaszcz herbatnikową masę, aby utworzyć równomierną powierzchnię.
  2. W dużym naczyniu umieść ser twarogowy i serek mascarpone. Mieszaj energicznie, aż uzyskasz gładką i kremową masę.
  3. Następnie dodaj jajka do masy serowej, jedno po drugim, cały czas dokładnie mieszając.
  4. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę pszeniczną, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie połączone.
  5. Wylej przygotowaną masę serową na spód herbatnikowy w formie do pieczenia.
  6. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 50-60 minut w temperaturze 160°C (czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika). Upewnij się, że środek ciasta jest już ścięty, ale nadal lekko drżący, gdy lekko potrząsasz formą.
  7. Gdy sernik jest już upieczony, wyjmij go z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
  8. W międzyczasie, przygotuj galaretkę truskawkową. Wymieszaj zawartość opakowania galaretki z wrzącą wodą, a następnie dodaj zimną wodę. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści.
  9. Ostudzony sernik delikatnie polij galaretką truskawkową, starając się utworzyć równomierną powierzchnię galaretki na wierzchu ciasta.
  10. Przenieś sernik do lodówki i pozostaw go tam na kilka godzin lub do momentu, gdy galaretka całkowicie stężeje.

Tajemnica kremowego sernika

Reklama

Aby sernik miał naprawdę idealną teksturę i dosłownie rozpływał się w ustach, istnieje jeden trik, który warto wypróbować. W momencie, gdy sernik jest już upieczony, a jeszcze lekko drżący, wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piekarniku na około 30 minut, z zamkniętą klapą. Dzięki temu powoli zostanie zniwelowany nagły spadek temperatury, co zapobiegnie pęknięciu sernika oraz sprawi, że będzie bardziej gładki i kremowy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama