canva.com
Buraczany zakwas babci Jadzi. Oto receptura
Do przeczytania w ok. 1 min.
Czymś wyjątkowym w kuchni naszej babci Jadzi jest niezaprzeczalnie jej buraczany zakwas. To tajemnicze połączenie smaków, które zdobyło uznanie nie tylko w naszej rodzinie, ale także wśród znajomych.
Reklama
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminek
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Obrane i umyte buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól, cukier, kminek oraz liście laurowe.
- Wrzuć do wrzącej wody zioła oraz czosnek, a następnie dodaj starte buraki.
- Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około godzinę lub do momentu, gdy buraki będą miękkie.
- Odstaw garnek z ognia i pozostaw zakwas do wystygnięcia.
- Przelej zakwas do szklanych słoików i przechowuj w lodówce.
Zakwas babci Jadzi najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przegryźć. Można go podawać jako dodatek do dań mięsnych, kanapek lub używać jako wyjątkowej bazy do sosów.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zakwas z marchewki, czyli naturalny probiotyk. Przepis
Zakwasy warzywne cieszą się coraz większą popularnością i choć króluje wśród nich zakwas z buraków, kisić można wszelkie warzywa. Wskutek naturalnej fermentacji powstają w nich kultury bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. W przeciwieństwie do zakwasu z ogórków czy buraków, ten z marchwi ma słodszy i subtelniejszy smak. Jak przygotować zakwas z marchwi? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Zakwas z selera. Naturalny probiotyk dla całej rodziny
Zakwasy warzywne doczekały się zasłużonej popularności i od jakiegoś czasu coraz więcej osób przygotowuje je na własną rękę. Są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe dla ludzkiego organizmu, będąc źródłem witamin i naturalnym probiotykiem. Jak przygotować zakwas z selera? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Nie wiesz, czy zakwas na żurek jest zepusty? Oto typowe sygnały
Zakwas na żurek jest kluczowym składnikiem, który nadaje temu tradycyjnemu polskiemu danie charakterystyczny smak i kwasowość. Jednak czasem zdarza się, że zakwas może się zepsuć.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl