Canva.com
Zakwas z marchewki, czyli naturalny probiotyk. Przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zakwasy warzywne cieszą się coraz większą popularnością i choć króluje wśród nich zakwas z buraków, kisić można wszelkie warzywa. Wskutek naturalnej fermentacji powstają w nich kultury bakterii, które mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. W przeciwieństwie do zakwasu z ogórków czy buraków, ten z marchwi ma słodszy i subtelniejszy smak. Jak przygotować zakwas z marchwi? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Składniki na litrowy słoik:
- 2 średnie marchewki
- 1 płaska łyżka soli
- Woda przegotowana
Sposób przygotowania:
- Marchewkę wyszoruj szczotką, ale nie obieraj. Następnie pokrój ją w plasterki o szerokości pół centymetra.
- Słoik wyparz, zaczekaj aż wyschnie, a następnie ułóż w nim marchew.
- Zagotuj wodę z solą i zaczekaj aż przestygnie albo wlej samą ciepłą wodą do słoika i wsyp do środka łyżkę soli, a następnie zakręć słoik i nim potrząśnij.
- Słoik odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni. Nałóż na niego gazę lub zakrętkę, ale nie zakręcaj go, aby proces fermentacji przebiegał swobodnie.
- Zakwas będzie gotowy po pięciu dniach. Warto pić codziennie pół szklanki napoju na czczo.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pasta marchewkowa na dwa sposoby!
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak wykorzystać marchewki w ciekawy sposób? Pasta marchewkowa to doskonałe rozwiązanie! Ta zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pasty może być zarówno pysznym dodatkiem do kanapek, jak i głównym daniem. W tym artykule dowiesz się więcej o przepisach na pastę marchewkową, poradach dotyczących jej przygotowania oraz sposobach podawania.
Ekspresowe ciasteczka marchewkowe z migdałami [PRZEPIS]
Ciasteczka z marchewką i migdałami to pyszny i zdrowszy wybór dla miłośników słodkości. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień.
Buraczany zakwas babci Jadzi. Oto receptura
Czymś wyjątkowym w kuchni naszej babci Jadzi jest niezaprzeczalnie jej buraczany zakwas. To tajemnicze połączenie smaków, które zdobyło uznanie nie tylko w naszej rodzinie, ale także wśród znajomych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl