Canva.com
Zakwas z selera. Naturalny probiotyk dla całej rodziny
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zakwasy warzywne doczekały się zasłużonej popularności i od jakiegoś czasu coraz więcej osób przygotowuje je na własną rękę. Są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe dla ludzkiego organizmu, będąc źródłem witamin i naturalnym probiotykiem. Jak przygotować zakwas z selera? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Reklama
Składniki na zakwas z selera
- 1 duży seler
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 700ml wody
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania zakwasu z selera
- Rozpuść sól w ciepłej przegotowanej wodzie i odłóż roztwór na bok.
- Seler obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Całość umieść w wyparzonym słoiku jednolitrowym, a następnie dodaj obrane ząbki czosnku. Zalej warzywa osoloną wodą.
- Słoik przykryj nakrętką, ale nie zakręcaj. Bardzo ważne jest to, aby woda przykrywała wszystkie warzywa. Jeśli tak nie będzie, to istnieje duże ryzyko, że warzywa zaczną pleśnieć.
- Odłóż słoik na blat kuchenny i raz dziennie mieszaj zakwas wyparzoną, drewnianą łyżką.
- Zakwas będzie gotowy po tygodniu. Po tym czasie warzywa można wykorzystać do zupy lub sałatki. Z kolei sam zakwas warto zlać do butelki i pić codziennie pół szklanki na czczo.
- Przygotowany w tak prosty sposób napój zapewnia organizmowi witaminy, a przy okazji doskonale wpływa na perystaltykę jelit.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Surówka z selera: Bomba witaminowa!
Surówka z selera to pyszne i zdrowe danie, które można podać jako dodatek do obiadu lub jako lekki posiłek. Jest pełna witamin i minerałów, a także posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. W tym artykule przedstawimy przepis na surówkę z selera z rodzynkami, omówimy jej właściwości zdrowotne oraz podzielimy się kilkoma poradami dotyczącymi jej przygotowania i podawania.
Przepis babci na idealną surówkę z selera. Pyszna!
Surówka z selera to klasyczne danie, które doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Przygotowana według przepisu babci zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Ta surówka może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na lekką kolację. Oto przepis, który sprawi, że zakochasz się w tym prostym, a zarazem wyjątkowym daniu.
Buraczany zakwas babci Jadzi. Oto receptura
Czymś wyjątkowym w kuchni naszej babci Jadzi jest niezaprzeczalnie jej buraczany zakwas. To tajemnicze połączenie smaków, które zdobyło uznanie nie tylko w naszej rodzinie, ale także wśród znajomych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl