Cevapcici – bałkański przysmak na grilla. Zaskocz swoich gości genialnym przepisem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cevapcici – przepis na bałkański przysmak z grilla
Smak Cevapcici zna prawdopodobnie każdy mieszkaniec półwyspu bałkańskiego. Wołowe kotleciki z papryką pieczone na stalowej szpadzie lub patyczkach od szaszłyków są tam tak samo popularne, jak schabowy w Polsce.
Lista potrzebnych składników:
- 0,5 kg mielonego mięs wołowego dobrej jakości
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: sól; pieprz; kumin rzymski
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie Cevapcici krok po kroku
Gdy skompletujesz już niezbędne składniki, to pozostaje Ci jedynie szybki proces przygotowania i już możesz zacząć rozpalać grilla!
- Mięso włóż do większej miski, dodaj jajko i wyrabiaj przez chwilę energicznymi ruchami
- Cebulę oraz czosnek zetrzyj na cienkich oczkach tarki i dodaj do mięsa
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy i znów kilkukrotnie przemieszaj ręką lub drewnianą łyżką
- Ostatnimi składnikami są śmietana oraz olej. Jednak najpierw dodaj śmietanę i jedną łyżkę oleju. Gdy mięso będzie zbyt rzadkie, nie ma potrzeby dodawania drugiej łyżki tłuszczu
- Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj, a z powstałej masy wyrabiaj podłużne kotleciki o grubości ok. 2,5 cm
Bałkańskie cevapcici piecz na grillu lub nad ogniskiem. Czas pieczenie zależy oczywiście o preferowanego stopnia wysmażenia. Z uwagi na fakt, iż jest to mięso wołowe, kotleciki mogą być przygotowywane w różnym stopniu wysmażenia.
Z czym podawać cevapcici?
Doskonały przysmak z Bałkanów najlepiej smakuje z tradycyjnym chlebem typu pita lub ormiańskim pieczywem navash. Jeśli chodzi o sosy, to najlepszym wyborem w tym przypadku będzie zdecydowanie sos tzatziki lub ajwar z domieszką sosu czosnkowego.