Szaszłyki z grilla
Canva.com

Pyszne szaszłyki z grilla. Wystarczą tylko 3 składniki

Szaszłyki z grilla to przepyszna przekąska na długie wieczory ze znajomymi. Możecie je zrobić w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Dziś podzielimy się z wami bardzo prostym przepisem na chrupiące szaszłyki z trzech składników.
Reklama

Szaszłyki w marynacie są doskonałe na grilla. Dziś przygotujemy pyszne przekąski z kurczaki, cukinii i papryki. Gwarantujemy, że grillowane szaszłyki skradną wasze serca i kubki smakowe.

Proste smakołyki z grilla - składniki

Szaszłyki z grilla
Canva.com

Do przygotowania pysznych szaszłyków z grilla potrzebujemy poniższych składników:

  • 800 g filetu z kurczaka
  • 800 g cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 2 młode cebule
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przyprawy potrzebne do przygotowania szaszłyków:

  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Jak przygotować szaszłyki?

Szaszłyki z grilla
Canva.com
Reklama

Kurczaka kroimy w kostkę, podobnie robimy z cukinią oraz papryką. Cebulę kroimy na ćwiartki, papryczki chili pozbawiamy pestek i siekamy - najlepiej drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski i doprawiamy solą morską. Dodajemy przyprawy i mieszamy z oliwą z oliwek.

Składniki szaszłyków nabijamy na patyczki i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Na koniec grillowania szaszłyki skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy miodem lub syropem klonowym. Szaszłyki podajemy z sosem tzatziki lub jogurtem greckim.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama