Pyszne szaszłyki z grilla. Wystarczą tylko 3 składniki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Szaszłyki w marynacie są doskonałe na grilla. Dziś przygotujemy pyszne przekąski z kurczaki, cukinii i papryki. Gwarantujemy, że grillowane szaszłyki skradną wasze serca i kubki smakowe.
Proste smakołyki z grilla - składniki
Do przygotowania pysznych szaszłyków z grilla potrzebujemy poniższych składników:
- 800 g filetu z kurczaka
- 800 g cukinii
- 2 czerwone papryki
- 2 młode cebule
- 2 czerwone papryczki chili
- 8 łyżek oliwy extra vergine
- sok z 2 cytryn
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przyprawy potrzebne do przygotowania szaszłyków:
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Jak przygotować szaszłyki?
Kurczaka kroimy w kostkę, podobnie robimy z cukinią oraz papryką. Cebulę kroimy na ćwiartki, papryczki chili pozbawiamy pestek i siekamy - najlepiej drobno. Wszystkie składniki wkładamy do miski i doprawiamy solą morską. Dodajemy przyprawy i mieszamy z oliwą z oliwek.
Składniki szaszłyków nabijamy na patyczki i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Na koniec grillowania szaszłyki skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy miodem lub syropem klonowym. Szaszłyki podajemy z sosem tzatziki lub jogurtem greckim.