Wegańskie tzatziki - pyszne, zdrowe i szybkie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie tzatziki
Kuchnia bez mięsa, jaj i nabiału również może być pyszna! Tak naprawdę przygotowanie tego typu potraw wcale nie jest droższe, ani bardziej czasochłonne od tych tradycyjnych. Weganie często tęsknią za jogurtami oraz serkami. Początkowo nie wiedzą, czym je zastąpić. Na szczęście nie jest to wcale skomplikowane, a inspiracje znajdziesz w naszym artykule. Przedstawimy przepis na wegańskie tzatziki!Jak zrobić wegańskie tzatziki?
Składniki:
- 500 g zielonych ogórków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki jogurtu kokosowego albo sojowego
- 5 gałązek koperku
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie wegańskich tzatzików jest bardzo proste. Sekret tkwi jednak w szczegółach.
Na początku zajmij się obraniem ogórków. Przetnij je na pół i wyjmij z nich miąższ z pestkami. Teraz zetrzyj ja na grubych oczkach tarki. Rozdrobnij ząbek czosnku, włóż do miseczki i dodaj do niego sok z cytryny oraz sól. Odstaw ogórki i mieszankę z sokiem na bok na około pół godziny.
Teraz bardzo dokładnie odciśnij sok z ogórków! Możesz do tego wykorzystać czystą ściereczkę. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie tzatziki będą za bardzo rozwodnione, przez co stracą właściwą konsystencję i aromat.
Posiekaj zioła, a następnie dodaj je do ogórków wraz z czosnkiem z sokiem z cytryny oraz jogurtem. Całość uważnie wymieszaj i spróbuj. Teraz dopraw według indywidualnych preferencji, dodając sól oraz pieprz. Przełóż tzatziki do dekoracyjnej salaterki i polej odrobiną oleju. Gotowe! Udało Ci się przygotować pyszną, wegańską przystawkę, która sprawdzi się jako dodatek do wielu różnorodnych dań.
Przepis autorstwa Jadłonomii