Pieczone bataty z gzikiem ziołowym podane na białym talerzu
Canva.com

Chcesz szybko i dobrze ugotować bataty? Oto sprawdzony sposób

Duże twarde kawałki warzyw nie przypominają zbyt mocno tradycyjnych ziemniaków, bo bliżej im do czegoś na miarę większej marchewki, gdyż dominuje w nich słodki smak. A jak ugotować bataty? W jaki sposób przyrządzić je w kuchni, by okazały się w pełni jadalne, a być może nawet smaczne?
Reklama

Skąd pochodzą bataty?

Bataty są pyszną i bardzo zdrową odmianą słodkich ziemniaków, która z roku na rok coraz częściej gości na polskich stołach. Do Europy przypłynęły wprost z Ameryki Południowej (niektórzy twierdzą, że Środkowej), by na dobre się w niej zadomowić i powoli odkrywać przed Europejczykami cały swój odżywczy i smakowy potencjał.

Jak przygotować bataty do gotowania?

Przygotowane do gotowania bataty należy w pierwszej kolejności umyć dość dokładnie pod bieżącą chłodną wodą, bo przyniesione ze sklepu na pewno będą wyraźnie zabrudzone i zanieczyszczone. Niektórzy zalecają gotować je w całości, bez obierania, ale dla wygody i ułatwienia sobie życia warto jednak ściągnąć z nich skórkę, robiąc to przy pomocy jakiegoś ostrzejszego noża albo najzwyklejszej obieraczki do warzyw.

Reklama

Bataty kroi się na mniejsze kawałki, aby szybciej doszły do siebie. W dużym garnku zagotowuje się wodę wraz ze szczyptą soli, a gdy dojdzie do jej wrzenia, przerzuca się do niej kawałki batatów i gotuje je mniej więcej przez dwadzieścia pięć lub trzydzieści minut na średnim ogniu (czas gotowania może zależeć od poziomu twardości batatów oraz tego, w jak duże czy małe kawałki się je pokroiło).

Sprawdzony sposób na gotowanie batatów

Ten, kto w praktyce zapozna się już z podstawowym sposobem na to, jak gotować bataty, będzie mógł pokombinować nieco z bazowym przepisem, wzbogacając go chociażby o cukier, który dość często dodaje się do wody z batatami, aby podkreślić słodki smak ziemniaków.

Reklama

Niektórzy robią też tak, że gotują bataty wyłącznie przez jakieś dziesięć lub piętnaście minut, następnie odcedzają je z wody, kroją na jeszcze mniejsze kawałki i pod koniec zapiekają w piekarniku. Z batatów można też przygotować pyszne zdrowe frytki. Patentów na ich wykorzystanie naprawdę jest wiele!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama