Chcesz szybko i dobrze ugotować bataty? Oto sprawdzony sposób
Do przeczytania w ok. 2 min.
Skąd pochodzą bataty?
Bataty są pyszną i bardzo zdrową odmianą słodkich ziemniaków, która z roku na rok coraz częściej gości na polskich stołach. Do Europy przypłynęły wprost z Ameryki Południowej (niektórzy twierdzą, że Środkowej), by na dobre się w niej zadomowić i powoli odkrywać przed Europejczykami cały swój odżywczy i smakowy potencjał.
Jak przygotować bataty do gotowania?
Przygotowane do gotowania bataty należy w pierwszej kolejności umyć dość dokładnie pod bieżącą chłodną wodą, bo przyniesione ze sklepu na pewno będą wyraźnie zabrudzone i zanieczyszczone. Niektórzy zalecają gotować je w całości, bez obierania, ale dla wygody i ułatwienia sobie życia warto jednak ściągnąć z nich skórkę, robiąc to przy pomocy jakiegoś ostrzejszego noża albo najzwyklejszej obieraczki do warzyw.
Bataty kroi się na mniejsze kawałki, aby szybciej doszły do siebie. W dużym garnku zagotowuje się wodę wraz ze szczyptą soli, a gdy dojdzie do jej wrzenia, przerzuca się do niej kawałki batatów i gotuje je mniej więcej przez dwadzieścia pięć lub trzydzieści minut na średnim ogniu (czas gotowania może zależeć od poziomu twardości batatów oraz tego, w jak duże czy małe kawałki się je pokroiło).
Sprawdzony sposób na gotowanie batatów
Ten, kto w praktyce zapozna się już z podstawowym sposobem na to, jak gotować bataty, będzie mógł pokombinować nieco z bazowym przepisem, wzbogacając go chociażby o cukier, który dość często dodaje się do wody z batatami, aby podkreślić słodki smak ziemniaków.
Niektórzy robią też tak, że gotują bataty wyłącznie przez jakieś dziesięć lub piętnaście minut, następnie odcedzają je z wody, kroją na jeszcze mniejsze kawałki i pod koniec zapiekają w piekarniku. Z batatów można też przygotować pyszne zdrowe frytki. Patentów na ich wykorzystanie naprawdę jest wiele!