Chcesz wzbogacić dietę białkiem? TEN makaron jest dla Ciebie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Makaron sojowy to doskonały zastępca dla zwykłego makaronu pszennego.
Przygotowany z soi okazuje się przykładem produktu wysokobiałkowego, który za sprawą swoich nietypowych wartości odżywczych na spokojnie zastąpi nam czasem mięso albo nabiał w posiłku.
W przeciwieństwie do większości makaronów (chociażby tego pszennego, ale też i żytniego, razowego lub orkiszowego) makaron sojowy nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywany przez osoby nietolerujące tego składnika i osoby chore na celiakię.
Soja ma w sobie dużo białka i ciekawych wartości odżywczych.
Bogata w błonnik pokarmowy ułatwia nam utrzymanie szczupłej sylwetki, bo to właśnie ten błonnik wypełnia nasz żołądek i sprawia, że po posiłku czujemy się usatysfakcjonowani i najedzeni, a ponadto reguluje on przemianę materii i można wręcz powiedzieć, że przyspiesza metabolizm.
Sojowy makaron jest często wybierany przez wegetarian i wegan, ale też i tych, którym zależy na wzbogacaniu diety dodatkowym białkiem. Jeżeli dużo ćwiczymy i budujemy mięśnie albo zależy nam na wzroście siły, jak najbardziej powinniśmy pomyśleć o tym, by zastąpić takim makaronem zwykły makaron pszenny, aby w ten prosty sposób i bez szczególnego wysiłku dodać do diety kolejną porcję protein.