Chipsy z jarmużu. Świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chipsy z jarmużu
Chcesz przygotować szybką, zdrową i pyszną przekąskę? Chipsy z jarmużu to strzał w dziesiątkę. Sprawdzą się podczas maratonu filmów, ale także na domówce. Ich zrobienie jest banalnie proste i trwa zaledwie chwilę. Jest to doskonała alternatywa dla niezdrowych i ociekających tłuszczem, tradycyjnych chipsów, które możesz kupić w każdym sklepie.
Domowe chipsy
Chipsy z jarmużu naprawdę mogą zastąpić te tradycyjne. Można je jeść solo, jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju zup. Są po prostu pyszne! Poniżej przedstawiamy przepis na ich wykonanie.
Składniki:
- jarmuż - 100 g
- olej - 2 łyżki
- dowolne przyprawy, np. sól, czosnek granulowany, ostra i słodka papryka
Przygotowanie chipsów z jarmużu jest naprawdę proste. Najpierw oczyść jarmuż i podziel liście na mniejsze części. Następnie wybierz ulubione przyprawy. Możesz postawić na tradycyjne rozwiązanie i jedynie posolić swoje chipsy. Jeżeli lubisz inne smaki, dodaj paprykę w proszku czy czosnek granulowany. Tutaj liczy się Twoja własna inwencja i upodobania!
Po przyprawieniu jarmużu i wymieszaniu go z olejem, rozgrzej piekarnik do 150 stopni, a następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż liście w taki sposób, aby się nie dotykały. Piecz chipsy przez 5 do 10 minut. Regularnie je kontroluj, żeby się nie spaliły. Liście muszą być chrupiące!