Chleb bananowy - hitowy przepis. Jak zrobić chleb bananowy
Do przeczytania w ok. 5 min.
Chleb bananowy - pyszny wypiek
Przepis na chlebek bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie znajduje miejsce wśród kultowych wypieków - do tego stopnia, że 23 lutego jest tam obchodzony Narodowy Dzień Chleba Bananowego! Nawet niewprawiona osoba bez trudu upiecze taki chlebek bananowy. Przepis jest łatwy i nikomu nie sprawi trudności. Do jego wykonania nie potrzeba żadnych robotów, mikserów. Nie potrzeba nic ubijać, całe jajko wystarczy roztrzepać widelcem. Ciasto na chleb bananowy przygotowuje się bardzo szybko.
Jak zrobić chleb bananowy
Lista składników:
- 3-4 miękkie, dojrzałe banany
- 80 g miękkiego masła
- 250 g cukru - można dać mniej lub zamienić cukier na pół szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- garść orzechów włoskich lub innych
- dodatkowe pół łyżki twardego masła
- garść tartej bułki
- 2 łyżki wody
Aby wykonać mniej słodki chlebek bananowy możesz dodać mniejszą ilość cukru lub też, zamiast cukru dodać pół szklanki miodu. Orzechy też możesz dowolnie wymieniać, świetnie się tutaj sprawdzą orzechy nerkowca, albo pistacje.
Chlebek bananowy możesz też modyfikować pod względem formy dodanych do niego bananów. Część bananów możesz rozgnieść widelcem, a resztę pokroić w plasterki. Jeżeli wolisz, to nawet z wszystkich bananów możesz zrobić pulpę i ją połączyć z pozostałymi składnikami.
Dla ułatwienia masło możesz przełożyć do miseczki i lekko roztopić w piekarniku. Roztopione masło łatwiej się połączy z resztą składników. Pamiętaj, że bardzo ważne jest, aby do tego wypieku użyć mocno dojrzałych bananów.
Sposób wykonania krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 175 lub 180 stopni.
- Wysmaruj średnią podłużną formę keksówkę twardym masłem i oprósz bułką tartą.
- Wysyp orzechy na deskę i posiekaj je, ale niezbyt drobno.
- Obierz banany ze skórki i pokrój je na plasterki o grubości do 1 centymetra.
- Umieść je w misce i osyp garścią mąki. Wymieszaj tak, aby mąka obtoczyła plasterki bananów.
- Wbij jajko do miseczki i roztrzep widelcem.
- Przesiej do miski przez sito mąkę i dodaj do niej: posiekane orzechy, sól, proszek do pieczenia lub sodę, ekstrakt z wanilii, roztrzepane jajko, cukier lub miód.
- Mieszaj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj masło oraz banany i wymieszaj.
- Dodaj do składników 2 łyżki wody i znowu dokładnie wymieszaj. Mieszanie powinno również potrwać około 5 minut, aż do uzyskania masy.
- Wyłóż masę do formy i wsadź do piekarnika na środkową półkę.
- Piecz od 50 minut do 1 godziny.
Po około 50 minutach pieczenia sprawdź stan chlebka przy pomocy suchego patyczka do szaszłyków. Jeżeli po wbiciu go w chleb i po jego wyjęciu patyczek pozostanie suchy, to będzie oznaczać, że chleb bananowy jest gotowy. Nie wyjmuj go jednak z piekarnika od razu, uchyl lekko drzwiczki na 10 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika całkowicie i odczekaj kolejne 10 minut.
Po wyjęciu chlebka możesz go oprószyć cukrem pudrem, ale jest to zależne od tego jak bardzo słodkie lubisz wypieki. Jeżeli przepadasz za dużą ilością dodatków w wypiekach, to możesz do ciasta bonusowo dodać rodzynki, wiórki kokosowe, płatki migdałów, gorzką czekoladę, kawałki suszonego ananasa lub kandyzowanego imbiru. Jeśli należysz do fanek korzennych aromatów, to posyp jeszcze ciepły chlebek cynamonem.
Jeżeli starasz się zrzucić kilka kilogramów, to możesz zrobić chlebek bananowy fit - i taka wersja tego wypieku jest możliwa, wystarczy zrezygnować z cukru - zdrowe bakalie oraz oczywiście banany i tak sprawią, że chlebek będzie smaczny.
Jak jeść chlebek bananowy?
Chlebek bananowy można podawać w komplecie z napojem kakaowym, te dwa smaki doskonale ze sobą współgrają. Bananowy chleb idealny jest jako przekąska w pracy, szybko daje uczucie sytości i zaspokaja głód na długo, do tego dodaje energii do dalszych działań.
Wyśmienicie smakuje chlebek bananowy, który jest jeszcze ciepły. Posmaruj go wtedy masłem lub umaczaj w oliwie i rozkoszuj się. Szczytem rozpusty jest nałożenie na kromkę chleba bitej śmietany i posypanie wszystkiego owocami.
Chleb bananowy - korzyści z jego konsumowania
Bezsprzeczną korzyścią jest jego fantastyczny smak. Chlebek bananowy to przepyszne, słodkie ciasto. Do tego zawiera wiele cennych składników. Banany są bardzo pożywne i zdrowe.
- Zawierają witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B.
- Zawierają również: potas, żelazo, wapń, karotenoidy, magnez, dopaminę, fosfor, błonnik, pektyny oraz mnóstwo przeciwutleniaczy.
- Wzmacniają odporność, zapobiegają anemii.
- Działają odmładzająco i regenerująco.
- Wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają miażdżycy, normalizują tętno.
- Obniżają poziom złego cholesterolu.
- Zapobiegają cukrzycy, obniżają glikemię.
- Poprawiają wzrok, pomagają niwelować zaćmę, jaskrę, czy też ślepotę nocną.
- Korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, leczą wrzody, hamują biegunki, wspomagają pracę jelit.
- Redukują refluks poprzez neutralizację kwasu żołądkowego.
- Wspomagają odchudzanie.
- Wspomagają regulację cyklu i zmniejszają bóle menstruacyjne.
- Poprawiają dotlenienie całego organizmu, oczyszczają z toksyn.
- Poprawiają nastrój i uspokajają.
Jak widzisz korzyści z jedzenia bananów jest cały ogrom, a do tego jeszcze dochodzą orzechy, którymi chlebek bananowy jest wzbogacony. Już od dawna wiadomo, że warto włączyć orzechy do swojej diety, co więcej wystarczy kilka sztuk dziennie, aby dostarczyć organizmowi cennych składników.
- Po pierwsze zawierają duże ilości niezwykle ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Podobnie jak banany wspomagają układ krążenia.
- Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy, regulują poziom cholesterolu, poprawiają stan psychiczny oraz wzmacniają kondycję włosów i skóry.
- Orzechy zawierają też witaminę E zwaną witaminą młodości!
- W skład orzechów wchodzą też i inne przeciwutleniacze, niezbędne organizmowi białka oraz wiele minerałów, między innymi są to: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk.
- Orzechy również wspomagają odchudzanie między innymi ze względu na zawartość błonnika.
Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty, wypiek jest zdrowy i zasmakuje każdemu. Jeżeli zostanie kawałek chlebka, to można go mrozić, ale raczej tak szybko zniknie, że nie będzie czego mrozić.