Ciasto dyniowe z żurawiną
Canva.com

Ciasto dyniowe z żurawiną. Pyszny deser na Halloween

Ciasto dyniowe z żurawiną to idealna propozycja na słodką przekąskę w okresie jesiennym, a zwłaszcza na Halloween. Jest łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda, a przede wszystkim znakomicie smakuje. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 8 porcji.
Reklama

Składniki:

  • 250g miąższu z dyni
  • 250g suszonej żurawiny
  • 250g masła
  • 1 cytryna
  • 200g cukru
  • 350g mąki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100g mielonych migdałów
  • 125ml mleka
  • 50g cukru żelującego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z dyni zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Masło utrzyj razem z cukrem i odrobiną soli.
  3. Mąkę przesiej przez gęste sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Do mąki z proszkiem do pieczenia dodaj mleko oraz masło z cukrem.
  5. Żółtka oddziel od białek. Dodaj żółtka do ciasta i dokładnie wymieszaj całość.
  6. Do ciasta dodaj dynię, rodzynki, rozdrobnione migdały oraz otartą skórkę z jednej cytryny.
  7. Białka ubij ze szczyptą soli na całkiem sztywną pianę, a potem powoli dodawaj do ciasta.
  8. Żurawinę wymieszaj z cukrem żelującym.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem, a na górze wysyp żurawinę z cukrem żelującym.
  10. Ciasto piecz przez godzinę, a potem zostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku, aby nie opadło.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama