Ciasto francuskie z mięsem mielonym w tle miseczka na sos i sosjerka
canva.com

Ciasto francuskie z mięsem mielonym pełne smaku

Jeśli szukasz przepisu na danie, które zadowoli Twoje podniebienie i zrobi wrażenie na gościach, to ciasto francuskie z mięsem mielonym jest idealnym wyborem. To połączenie chrupiącego ciasta i soczystego mięsa z pewnością zachwyci każdego smakosza. W tym artykule przedstawiamy przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym, podpowiadamy jak je podawać oraz dajemy kilka porad, które ułatwią jego przygotowanie.
Reklama

Przepis na ciasto francuskie z mięsem mielonym

Aby przygotować ciasto francuskie z mięsem mielonym, będziesz potrzebować:

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki

Przygotowanie:

  1. Na początku należy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Cebulę i czosnek należy posiekać i podsmażyć na patelni z masłem.
  3. Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto francuskie należy rozwinąć i pokroić na kwadraty o wymiarach około 10x10 cm.
  5. Na każdym kwadracie ciasta umieścić około 2 łyżki farszu mięsnego.
  6. Złożyć ciasto w trójkąt lub kopertę, tak aby farsz był w środku.
  7. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. Gotowe ciasto francuskie z mięsem mielonym wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż nabierze złotego koloru.
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
canva.com

Jak podawać ciasto francuskie z mięsem mielonym?

Reklama

Ciasto francuskie z mięsem mielonym to danie, które można podawać jako przekąskę na imprezach lub jako główne danie obiadowe. Można je podawać z sałatką, surówką lub z sosem pomidorowym. Doskonale smakuje także z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Porady dotyczące przygotowania ciasta francuskiego z mięsem mielonym

  • Aby ciasto nie otwarło się podczas pieczenia, należy dokładnie zlepić brzegi trójkątów.
  • Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej chrupiące, możesz posmarować je mlekiem przed włożeniem do piekarnika.
  • Możesz dodać do farszu mięsnego ulubione zioła lub warzywa, np. natkę pietruszki, paprykę czy cukinię.
  • Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne danie, możesz dodać do farszu mięsnego ostre przyprawy, np. chili lub pieprz cayenne.
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
canva.com

Mięso mielone w cieście francuskim - idealna przekąska

Ciasto francuskie z mięsem mielonym to pyszne i łatwe do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i zachwyci gości. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a dodatek cebuli i czosnku nadaje mu wyjątkowego smaku. Można je podawać jako przekąskę lub jako główne danie obiadowe. Pamiętaj, aby dokładnie zlepić brzegi ciasta, aby nie rozwarło się podczas pieczenia. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama