jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami - hit letnich śniadań! Jak zrobić pyszny posiłek?

Klasyczna jajecznica jest oczywiście bardzo smaczna, ale jeśli je się ją codziennie lub przynajmniej kilka razy w tygodniu, nawet ona potrafi się znudzić. Dodatki zmieniają jednak wszystko i nadają jajecznej masie totalnie odmiennego i nowego smaku.
Reklama

Jajecznica z kurkami smakuje zupełnie inaczej od swojej czystej wersji lub wariantu ze szczypiorkiem albo cebulką. Nic nie stoi zresztą na przeszkodzie, by prócz kurek dodać do jajek coś jeszcze, czyli właśnie cebulę dymkę, jakieś zioła albo małe pomidorki koktajlowe.

Jak przygotować jajecznicę z kurkami?

Na jedną porcję spokojnie wystarczą dwa duże lub trzy mniejsze jajka. Jajecznicę najlepiej smażyć na maśle klarowanym, które ma wysoką temperaturę dymienia, ewentualnie na zwykłym maśle, pilnując tego, by go nie spalić i nie doprowadzić do wydzielenia się szkodliwych toksycznych substancji. Najpierw należy jednak zająć się kurkami. Sporą garść grzybów trzeba opłukać pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć, ewentualnie wyciąć z nich brzydsze kawałki i następnie pokroić na średniej wielkości kawałki, ewentualnie zostawić w całości, jeżeli lubi się czuć większe grzybki w jajecznicy.

Reklama

Do oddzielnego naczynia wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie rozbełtać na gładką masę przy pomocy widelca. Patelnię delikatnie nagrzać i rozpuścić na niej łyżeczkę masła, a gdy masło się stopi, od razu wrzucić kurki i podsmażać je przez kilka minut, aż puszczą wodę i staną się bardziej miękkie. Jajecznica z kurkami bardzo dobrze smakuje także z cebulką lub szczypiorkiem, który to dodatek należy wrzucić na patelnię zaraz po przysmażeniu kurek, a na sam koniec wylać już jajka i podsmażać masę tak długo, aż białko idealnie się zetnie, a jajecznica nie będzie wysuszona.

Reklama

Co dodać do jajecznicy?

Oczywiście jajecznica jest takim daniem, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego należy jeść ją bezpośrednio po przyrządzeniu. Dodatek świeżego pieczywa z masłem i garść dodatkowych pomidorków w ramach uzupełnienia niezbędnej porcji warzyw będą oczywiście wskazane i sprawią, że jajecznica z kurkami stanie się jeszcze bardziej wartościowa i... smaczniejsza!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama