Jajecznica z kurkami - hit letnich śniadań! Jak zrobić pyszny posiłek?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jajecznica z kurkami smakuje zupełnie inaczej od swojej czystej wersji lub wariantu ze szczypiorkiem albo cebulką. Nic nie stoi zresztą na przeszkodzie, by prócz kurek dodać do jajek coś jeszcze, czyli właśnie cebulę dymkę, jakieś zioła albo małe pomidorki koktajlowe.
Jak przygotować jajecznicę z kurkami?
Na jedną porcję spokojnie wystarczą dwa duże lub trzy mniejsze jajka. Jajecznicę najlepiej smażyć na maśle klarowanym, które ma wysoką temperaturę dymienia, ewentualnie na zwykłym maśle, pilnując tego, by go nie spalić i nie doprowadzić do wydzielenia się szkodliwych toksycznych substancji. Najpierw należy jednak zająć się kurkami. Sporą garść grzybów trzeba opłukać pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć, ewentualnie wyciąć z nich brzydsze kawałki i następnie pokroić na średniej wielkości kawałki, ewentualnie zostawić w całości, jeżeli lubi się czuć większe grzybki w jajecznicy.
Do oddzielnego naczynia wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie rozbełtać na gładką masę przy pomocy widelca. Patelnię delikatnie nagrzać i rozpuścić na niej łyżeczkę masła, a gdy masło się stopi, od razu wrzucić kurki i podsmażać je przez kilka minut, aż puszczą wodę i staną się bardziej miękkie. Jajecznica z kurkami bardzo dobrze smakuje także z cebulką lub szczypiorkiem, który to dodatek należy wrzucić na patelnię zaraz po przysmażeniu kurek, a na sam koniec wylać już jajka i podsmażać masę tak długo, aż białko idealnie się zetnie, a jajecznica nie będzie wysuszona.
Co dodać do jajecznicy?
Oczywiście jajecznica jest takim daniem, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego należy jeść ją bezpośrednio po przyrządzeniu. Dodatek świeżego pieczywa z masłem i garść dodatkowych pomidorków w ramach uzupełnienia niezbędnej porcji warzyw będą oczywiście wskazane i sprawią, że jajecznica z kurkami stanie się jeszcze bardziej wartościowa i... smaczniejsza!