canva.com
Ciasto krówka: Królowa ciast!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto krówka to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Charakteryzuje się ono słodkim smakiem i kremową konsystencją, która rozpływa się w ustach. W tym artykule przedstawiamy przepis na ciasto oraz kilka porad dotyczących jego przygotowania i podawania.
Reklama
Jak przygotować ciasto krówka?
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w dużej misce.
- Do suchych składników dodać jajka i mleko, a następnie wymieszać.
- Dodać miód i rozpuszczone masło, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o średnicy 26-28 cm.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
- Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwie części.
canva.com
Jak przygotować masę budyniową?
Reklama
Aby przygotować masę budyniową potrzebujemy:
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
Przygotowanie:
- Budyń waniliowy przygotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodać ostudzony budyń i dokładnie wymieszać.
- Masę budyniową wykorzystać do przełożenia miodowego ciasta.
Jak przygotować masę krówkową?
Aby przygotować masę krówkową potrzebujemy:
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Mleko skondensowane wlać do rondelka i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.
- Dodać masło i dokładnie wymieszać, a następnie schłodzić.
canva.com
Jak przygotować orzechy?
Składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki.
- Dodać miód i cynamon, a następnie dokładnie wymieszać.
- Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione.
canva.com
Jak złożyć ciasto?
Na dolną część ciasta nałożyć warstwę masy budyniowej, a następnie przykryć górną częścią ciasta. Całość posmarować masą krówkową i posypać uprażonymi orzechami.
Jak podawać ciasto?
Ciasto krówka najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzone. Można również dodać do niego owoce lub polewę czekoladową.
Reklama
Porady dotyczące przygotowania ciasta krówka
- Przed dodaniem masła do ciasta, powinno być ono miękkie, ale nie rozpuszczone.
- Ciasto krówka najlepiej smakuje, gdy jest lekko wilgotne w środku. Dlatego nie należy przesadzać z czasem pieczenia.
Zobacz także
Ciasto krówka - najlepsze!
Ciasto krówka to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje lekko schłodzone. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i cieszenia się smakiem ciasta krówka w domowym zaciszu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl