Cukinia w słoiku i cała cukinia na drewnianym blacie
canva.com

Cukinia w słoikach - zachowaj smak lata przez cały rok

Cukinia w słoikach to świetny sposób na przechowywanie i wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Wystarczy przygotować kilka słoików, a później cieszyć się smakiem cukinii przez cały rok. W tym artykule przedstawimy przepis na przygotowanie pysznych cukinii w słoikach oraz podpowiemy, jak je podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę.
Reklama

Przepis na cukinię w słoikach

Do przygotowania cukinii w słoikach potrzebujemy:

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
Cukinia w całości i pokrojona w plasterki na drewnianej desce
canva.com

Przygotowanie:

  1. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka, a papryki w paski.
  2. Czosnek drobno siekamy.
  3. W garnku mieszamy sól, pieprz, ostrą paprykę, cukier, ocet i wodę.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  5. Cukinię, cebulę, papryki i czosnek przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy przez 20 minut.
  6. Odstawiamy do wystygnięcia.

Jak podawać cukinię w słoikach?

Cukinia w słoikach to świetny dodatek do wielu dań. Można ją podawać jako dodatek do mięs, ziemniaków czy makaronu. Można też dodać ją do sałatek lub kanapek. Cukinia w słoikach świetnie smakuje również jako samodzielna przekąska.

cukinia w słoikach z zielonymi etykietami i serwetkami
canva.com

Porady dotyczące przygotowania cukinii w słoikach

Reklama

Kilka porad, które warto wziąć pod uwagę podczas przygotowywania cukinii w słoikach:

  • Wybieraj tylko świeże i zdrowe cukinie.
  • Staraj się, aby plastry cukinii miały podobną grubość, dzięki temu będą równomiernie gotować się w słoikach.
  • Wyparzaj słoiki przed użyciem, aby uniknąć zakażeń bakteryjnych.
  • Pamiętaj o pasteryzacji słoików, aby cukinia była dłużej świeża i smaczna.

Cukinia pyszna przez cały rok

Cukinia w słoikach to pyszny i praktyczny sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Przygotowanie cukinii w słoikach jest proste, a efekt końcowy zachwycający. Można ją podawać jako dodatek do wielu dań lub jako samodzielną przekąskę. Pamiętaj jednak o kilku poradach, które pomogą Ci przygotować pyszne i zdrowe cukinie w słoikach.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama