Ciasto czekoladowe polewane gorącą polewą czekoladową
Canva.com

Ciasto Vanessa jest dobre na każdą okazję. Fani czekolady będą zachwyceni

Ciasto Vanessa to wyjątkowy deser na każdą okazję. Jest banalnie proste w wykonaniu. Jeśli będziemy uważnie podążać za podanymi w recepturze wskazówkami, wszystko pójdzie jak z płatka. Fani czekolady będą zachwyceni.
Reklama

Podstawowym składnikiem deseru jest czekolada - w postaci tabliczki mlecznej i budyniu. Gotowe ciasto wprost rozpływa się w ustach. Na koniec można zaszaleć i posypać je czekoladową posypką. Będzie to zwieńczenie specjału, w dodatku doskonale przełamie smak śmietany.

Ciasto Vanessa – prosty przepis krok po kroku

Składniki:

  • paczka herbatników
  • 2 saszetki śmietany fix
  • słodka śmietanka 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • litr mleka
  • 2 saszetki budyniu czekoladowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • posypka czekoladowa
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób wykonania

Reklama

Ubijamy białka - najlepiej za pomocą miksera. Podczas tej czynności partiami dodajemy żółtka i cukier. Do masy w naczyniu wsypujemy kakao i obydwie mąki. Wszystko mieszamy albo miksujemy, aż otrzymamy zwartą masę.

Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, który potem smarujemy masłem. Przelewamy przygotowaną masę do formy i wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na około 15-20 minut. W misce lub szklance mieszamy mleko i dwa budynie w proszku, natomiast mleczną czekoladę drobno siekamy.

Potem przekładamy całość do garnuszka. Zagotowujemy czekolady, bez przerwy mieszając, aby nic się nie przypaliło. Po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy naczynie z gazu. Gdy masa wystygnie, przelewamy ją do miski i wrzucamy pokrojone masło, miksujemy do czasu, aż powstanie jednolity krem. Rozsmarowujemy go na upieczonym wcześniej cieście, a potem umieszczamy na nim równomiernie herbatniki. Obie śmietany (schłodzone) miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama