Canva.com
Ciasto z jabłkami i budyniem. Szybkie deser do popołudniowej kawy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasta z jabłkami mają wielu fanów. Nie każde takie ciasto jest jednak szybkie w przygotowaniu i jednocześnie smaczne. Jeśli chcesz przygotować ciasto z jabłkami w kilkanaście minut - ten przepis jest dla Ciebie. Jest łatwe do zrobienia, i - co najwazniejsze - po prostu pyszne. Idealne do kawy czy herbaty. Rodzina lub Twoi goście z pewnością będą je chwalić i prosić o kolejne kawałki. Jak przygotować szybkie ciasto z jabłkami i budyniem?
Reklama
Składniki na pyszne ciasto z jabłkami
- dobrej jakości mąka tortowa. 250 gram
- 150 gram masła oraz 150 gram cukru
- około 200 ml mleka
- 3 duże jajka
- jedno opakowanie budyniu. Najlepszy będzie budyń śmietankowy bez cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- sok z połowy cytryny
- trzy jabłka
Do posypania ciasta można zastosować cukier puder lub gruby cukier.
Przygotowanie ciasta
Canva.com
- Na początku warto wyłożyć wszystkie niezbędne składniki na zewnątrz, by zyskały temperaturę pokojową. Konieczne jest też odpowiednie przygotowanie blachy do ciasta. Najlepsza będzie keksówka, można jednak piec to ciasto także w innych rodzajach blach.
- Blachę do ciasta należy wyłożyć papierem do pieczenia. Dzięki niemu wyciągnięcie ciasta z blachy będzie bardzo łatwe.
- Na początku trzeba obrać jabłka i usunąć z nich środek, czyli gniazda nasienne. Pozostałe części jabłek kroimy w plasterki. Aby nie ściemniały, warto pokropić je sokiem z cytryny.
- Drugi etap to przygotowanie ciasta. W tym celu do dużej miski wrzucamy masło i cukier. Ucieramy te składniki na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy do niej jajka oraz mleko. Całość należy dokładnie zmiksować.
- Do drugiej miski wsypujemy mąkę, budyń, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Te suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wymieszane, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy na ciasto. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Teraz wystarczy wlać ciasto na blachę i wyrównać. Do ciasta dodajemy kawałki jabłek. Aby rzeczywiście znalazły się w cieście, należy je do niego powciskać. Jeśli tego nie zrobimy, pozostaną na wierzchu i mogą - na przykład - przypalić się podczas pieczenia.
Pieczenie ciasta
Ciasto piecze się w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to 50 minut. Piec należy do momentu aż wierzch ciasta pięknie się zarumieni.
Upieczone ciasto trzeba wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, można posypać je cukrem pudrem, cukrem grubym lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Czy pestki z jabłek są szkodliwe?
Czy pestki z jabłek są szkodliwe? To pytanie, które wiele z nas sobie zadaje. Wiele osób słyszało, że jedzenie pestek z jabłek może być niebezpieczne dla zdrowia. Ale czy to prawda? Czy naprawdę musimy unikać spożywania pestek z jabłek? Dzisiaj postaram się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Budyń - nie tylko smaczny deser
Deser, który kojarzy się z dzieciństwem i wciąż cieszy podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych – budyń. To kremowy i gładki deser, który można urozmaicić ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce czy bakalie. Ale budyń to nie tylko smaczna przekąska, ma również wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dlaczego warto sięgać po ten oryginalny deser?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl