Tradycyjna szarlotka od babci. Najprostszy przepis pod słońcem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na tradycyjną szarlotkę
Do przygotowania tej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 100 g smalcu, 105 g margaryny, ½ szklanki cukru pudru + do oprószenia, 4 żółtka, 1 kg (1000 g) jabłek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta cynamonu, bułka tarta, woda.
Ekspresowa szarlotka - przepis
Przygotowanie – mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder przesiejmy przez sitko na stolnicę. Dodajmy smalec (dzięki temu ciasto jest smaczniejsze i bardziej kruche) i margarynę. Składniki posiekajmy. Dodajmy żółtka i ugniatajmy na jednolite ciasto. Wstawmy do lodówki. Znów jabłka obierzmy, pokrójmy w ćwiartki, usuńmy gniazda nasienne.
Pokrójmy w kostkę. Włóżmy do garnka, podlejmy odrobiną wody i prażmy około 5-6 minut. Dodajmy cukier i cynamon. Ciasto wyjmijmy z lodówki. Podzielmy na 2 równe części (jedną ponownie włóżmy do lodówki).
Drugą część rozwałkujmy. Przełóżmy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (średnica 25 cm). Ciasto nakłujmy. Pieczmy około 10-11 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Znów pozostałe ciasto rozwałkujmy na prostokąt.
Pokrójmy na 1-centymetrowe paski. Spód wyjmijmy z piekarnika, posypmy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek). Wyłóżmy jabłka. Na wierzchu ułóżmy paski ciasta, tworząc kratkę. Ponownie wstawmy do piekarnika i pieczmy około 39-42 minut (aż ciasto się zrumieni) w 180 stopniach Celsjusza. Oprószmy cukrem pudrem.