Co dodać do granoli? Te składniki sprawią, że będziesz miała mnóstwo energii
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wariantów tego produktu jest wiele, a to pozwala dopasować go do konkretnych kubków smakowych. Co dodać do granoli, by była najsmaczniejsza i wysoce odżywcza?
Jak przygotować z niej niepowtarzalną kompozycję smakową i idealną mieszankę różnych składników odżywczych?
Baza do granoli zawsze jest taka sama, bo są nią po prostu wybrane płatki zbożowe, najczęściej płatki owsiane (zwykle górskie - najmniej przetworzone i najbardziej wartościowe), ewentualnie płatki orkiszowe lub jakieś inne, byleby dość grube i treściwe. Substancją słodzącą w przepisach kalorycznych i tradycyjnych jest zwykły cukier, ale coraz częściej zamienia się go na miód albo nawet syrop klonowy lub syrop z agawy, które mimo wszystko są lepsze od czystej białej sacharozy, bo mają pewne składniki odżywcze i są zdrowsze.
Orzechy i suszone owoce
Następnie domowa granola zostaje wzbogacona orzechami lub pestkami. Umieszcza się w niej przede wszystkim orzechy laskowe i włoskie, czasem też nerkowce i migdały oraz ziarna słonecznika, pestki dyni i bogate w błonnik siemię lniane, ewentualnie nasiona chia, które sprawdzają się bardzo podobnie.
Kolejny dodatek słodyczy zapewniają owoce suszone i kandyzowane. Tutaj warte uwagi będą w szczególności kawałki moreli i pomarańczy, a także żurawina, pokrojone drobno śliwki lub rodzynki, a w wersji bardziej egzotycznej - mango, jagody goji oraz wiórki kokosowe.
Wymieszane składniki tworzą istną bombę smaków i wartości odżywczej, która teoretycznie już w takiej postaci może trafić do mleka, jogurtu lub serka. Domowa granola jeszcze lepiej smakuje jednak z dodatkiem przypraw albo nawet płatków czekolady lub drobnych czekoladowych kuleczek.