Grillowane tofu z warzywami na szaszłyku
Canva.com

Co na grilla zamiast mięsa? Oto prosty patent na tofu

Samymi grillowanymi warzywami mało kto zdołałby się najeść, więc jeżeli już chce się przygotować wegańską bądź wegetariańską wersję grilla, trzeba nieco bardziej się wysilić i podać coś jeszcze oprócz podsmażonego bakłażana, papryki i cukinii, czyli grillowego wege klasyka. Trzeba poszukać jakiegoś zastępcy dla kiełbasek, karkówki i kaszanki. No to co na grilla zamiast mięsa, aby nie musieć zapychać się samymi warzywami i suchym pieczywem?
Reklama

Czy tofu nadaje się na grilla?

Jednym z najpopularniejszych wegańskich zamienników mięsa jest tofu, czyli wyrób przygotowywany z soi, przypominający kształtem i formą ser feta, a charakteryzujący się neutralnym (niektórzy mówią, że totalnie bezpłciowym) smakiem. Tofu rzeczywiście nie ma jakiejś szczególnej wyrazistości, dlatego tak ważne jest to, by przed umieszczeniem go na grillu albo poddaniu jakiejkolwiek innej obróbce termicznej odpowiednio je doprawić, a najlepiej zamarynować i to marynować przez dłuższy czas, by wszystkie użyte składniki zdołały wniknąć w strukturę sera i naprawdę wpłynęły na jego smak i aromat.

Jak marynować tofu na grilla?

Grillowane tofu z warzywami na szaszłyku
Canva.com

Świetna marynata powstanie z sosu sojowego, odrobiny ostrej Sriracha, płynnego jakościowego miodu, granulowanego czosnku, słodkiej mielonej papryki i odrobiny soli. Z przyprawami można oczywiście dowolnie kombinować. Jeżeli woli się ostrzejsze smaki, wystarczy dodać chili, a jeśli chce się sprawić, by grillowane tofu smakowało niemalże jak przypieczone mięso, warto dodać do niego sporą ilość wędzonej mielonej papryki, która nadaje aromatu wędzenia, kojarzącego się głównie z mięsnymi wyrobami.

Reklama

Jak przygotować grillowane tofu?

Dowolną ilość tofu wystarczy następnie pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać dokładnie w marynacie i podsmażać na rozgrzanym grillu. Można podać je w oddzielnej misce, by każdy mógł je sobie nałożyć bezpośrednio na talerz, albo potraktować je jak doskonały dodatek do sałatki przygotowanej z liści świeżej sałaty, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i dowolnych innych warzyw.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama