Co na grilla zamiast mięsa? Oto prosty patent na tofu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy tofu nadaje się na grilla?
Jednym z najpopularniejszych wegańskich zamienników mięsa jest tofu, czyli wyrób przygotowywany z soi, przypominający kształtem i formą ser feta, a charakteryzujący się neutralnym (niektórzy mówią, że totalnie bezpłciowym) smakiem. Tofu rzeczywiście nie ma jakiejś szczególnej wyrazistości, dlatego tak ważne jest to, by przed umieszczeniem go na grillu albo poddaniu jakiejkolwiek innej obróbce termicznej odpowiednio je doprawić, a najlepiej zamarynować i to marynować przez dłuższy czas, by wszystkie użyte składniki zdołały wniknąć w strukturę sera i naprawdę wpłynęły na jego smak i aromat.
Jak marynować tofu na grilla?
Świetna marynata powstanie z sosu sojowego, odrobiny ostrej Sriracha, płynnego jakościowego miodu, granulowanego czosnku, słodkiej mielonej papryki i odrobiny soli. Z przyprawami można oczywiście dowolnie kombinować. Jeżeli woli się ostrzejsze smaki, wystarczy dodać chili, a jeśli chce się sprawić, by grillowane tofu smakowało niemalże jak przypieczone mięso, warto dodać do niego sporą ilość wędzonej mielonej papryki, która nadaje aromatu wędzenia, kojarzącego się głównie z mięsnymi wyrobami.
Jak przygotować grillowane tofu?
Dowolną ilość tofu wystarczy następnie pokroić w dość grubą kostkę, wymieszać dokładnie w marynacie i podsmażać na rozgrzanym grillu. Można podać je w oddzielnej misce, by każdy mógł je sobie nałożyć bezpośrednio na talerz, albo potraktować je jak doskonały dodatek do sałatki przygotowanej z liści świeżej sałaty, pomidorków koktajlowych, kukurydzy i dowolnych innych warzyw.