Tempeh
Canva.com

Tofu, tempeh, seitan... Znasz te produkty? To świetne alternatywy dla mięsa

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. Wybór produktów roślinnych jest coraz szerszych, a ciekawe przepisy na dania wegan skutecznie przyciągają uwagę nawet tych osób, które nie chcą rezygnować w jedzenia mięsa. Czym w diecie roślinnej można zastąpić mięso? Oto najpopularniejsze możliwości.
Reklama

Tofu - żródło roślinnego białka

Jedną z podstawowych alternatyw dla mięsa jest tofu – uniwersalny produkt sojowy, którego obecność często uwzględniają przepisy na dania wegańskie. Tofu jest świetnym źródłem roślinnego białka oraz przeciwutleniaczy, dostarcza też sporo wapnia i innych składników odżywczych. W kuchni może sprawdzić się równie dobrze jako zamiennik sera, jak i mięsa, jest też z powodzeniem wykorzystywane do tworzenia wegańskich serników czy tofucznicy.

Sfermentowane tofu, czyli tempeh

Tempeh
Canva.com

Miłośników produktów sojowych może też oczarować tempeh, czyli sfermentowana wersja tofu.

Reklama

Powstaje on z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które – dzięki procesowi fermentacji – zwiększają swoją wartość odżywczą. Tempeh jest rewelacyjnym źródłem wapnia i żelaza, można w nim też znaleźć sporo witamin z grupy B. W kuchni świetnie sprawdza się zarówno na kanapkach, jak i w posiłkach głównych. Można go piec i smażyć, można go dodawać do sałatek, burgerów czy wrapów. Możliwości jest sporo, a przepisy na dania z takim dodatkiem mogą wielu z nas zaskoczyć swoją różnorodnością.

Co to jest seitan?

Innym produktem, który może z powodzeniem zastąpić mięso, jest seitan. Powstaje on z białka pszenicy, a w kuchni świetnie sprawdza się jako dodatek do burgerów oraz szaszłyków. Seitan może się też przemienić w roślinną roladę lub w kotlety, można też z niego przygotować wspaniałą pieczeń.

Reklama

Wiele możliwości daje też chlebowiec – owoc, który jest bardzo dobrym źródłem witamin A i E, błonnika pokarmowego oraz silnych przeciwutleniaczy. Rewelacyjnie sprawdza się on w burgerach i tortilli, można go też wykorzystać jako dodatek do zup lub tacos.

Roślinne alternatywy dla mięsa to wiele możliwości dla tych, którzy nie boją się eksperymentować ze smakami i odważnie sięgają po roślinne przepisy na klasyczne dania. Dzięki takim dodatkom dieta wegańska staje się ciekawsza, a jej popularność stale wzrasta.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama