Kilka trików i już więcej nie wyrzucisz świątecznego jedzenia.
Do przeczytania w ok. 1 min.
Co zrobić z jedzeniem po świętach? Podziel się z bliskimi i nie tylko
Daj każdemu gościowi na wynos odrobinę z tego, co zostało. Zawsze pytaj ludzi osobno, czy nie mają na coś ochoty.
Są też lodówki społeczne, w których można zostawić jedzenie.
Nie nakładaj wszystkiego
Im lepiej jedzenie jest przechowywane, tym dłużej może stać. Cześć rzeczy może zostać w lodówce i można je nałożyć, jeśli będzie miejsce na stole.
Co zrobić z jedzeniem po Świętach? Pamiętaj, że mnóstwo rzeczy da się zamrozić
Ciasta, kapusta, pierogi, zupy. Jest tyle dań, które będą pyszne, nawet jeśli je zamrozisz.
Czego nie robić? Nie mroź rzeczy, które już raz rozmrażano.
Odpowiednie przechowywanie to podstawa
Pamiętaj, że im niżej w lodówce leży jedzenie, tym chłodniej tym jest. Wszystko powinno być zapakowane w szczelne pojemniki. Ciasta z kolei możesz spokojnie przechowywać w piekarniku.
Co zrobić z jedzeniem po Świętach? Wyrzucanie jest złe, przejadanie się — jeszcze gorsze
Nikt nie lubi wyrzucać żywności, jeśli jednak nie masz żadnej możliwości zamrożenia, podzielenia się posiłkiem, nie wpychaj nic w siebie na siłę.
Nie jedz też, jeśli widzisz, że jedzenie nie jest takie świeże.