Czy w ciąży można jeść kiełbasę i karkówkę z grilla? Dozwolone dania dla przyszłej mamy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dania z grilla dla przyszłej mamy
Jesteś w ciąży i właśnie otrzymałaś zaproszenie na grill party na świeżym powietrzu? Nie musisz się zastanawiać, czy dania z rusztu są odpowiednie dla Ciebie. Dobrze przygotowane, grillowane smakołyki mogą być nawet o wiele zdrowsze od tych, które usmażymy na głębokim oleju. Wiele zależy od tego, jak pyszności z rusztu zostaną przygotowane.
Warto porozmawiać z gospodarzami imprezy, że zależy Ci, aby grill był czysty i nie przypalał się w trakcie rusztowania mięs. Dania, które będą przygotowywane dla Ciebie lub porcje można spokojnie umieścić także w folii aluminiowej lub na perforowanej tacce. Najzdrowszy grill to taki, który jest przygotowywany na węglu drzewnym.
Jak przygotować grilla dla ciężarnej?
Pamiętaj, że typowe produkty na grilla, takie jak karkówka, udka z kurczaka, czy kiełbasa są dość tłuste i mogą powodować niestrawność. Unikaj w ciąży także marynat ze środkami konserwującymi, takimi jak azotany, czy azotyny. Te substancje po uzyskaniu odpowiedniej temperatury przekształcają się w toksyczne.
Kobiety z grilla mogą jednak jeść niepeklowane mięsa - chudy indyk, królik, czy kurczak. Te mięsa nie wymagają dużo pieczenia. Zdrowy także będzie pstrąg, sandacz oraz łosoś.
Ryby są bogate w kwasy omega-3.
W trakcie grillowania warto unikać kontaktu mięsa z rozpałką. Może to powodować później ogromne bóle brzucha i nawet zatrucie. Mięso na grilla najlepiej wyciągnąć zaledwie kilka minut przed rusztowaniem, aby nie rozwijały się w nim bakterie. Wszelkie marynaty możemy łatwo przygotować z naturalnych, domowych składników.