Kobieta i dziecko przygotowują ciasto na blaszce do pieczenia
Canva.com

Dlaczego zawsze warto mieć w domu olej roślinny i bułkę tartą?

Każda zaradna pani domu zawsze ma w swojej kuchni kilka przydatnych gadżetów, które mogą uratować, np. resztki z obiadu lub ciasto przed spaleniem w piekarniku. Co zrobić jednak, gdy nam ich zabraknie?
Reklama

Jednym z najbardziej potrzebnych przyborów w kuchni jest papier do pieczenia. Możemy go używać w wielu różnych sytuacjach - do ochrony potraw, np. przed wyschnięciem, czy jako spód do foremki, aby ciasto było puszyste i łatwe do wyciągnięcia. Wiele osób pyta na forach kulinarnych, czym zastąpić papier do pieczenia, jeśli potrzebujemy szybko upiec ciasto na wizytę niespodziewanych gości? Podpowiadamy!

Jak powstaje papier do pieczenia?

Papier do pieczenia jest definiowany jako papier o dużej gęstości.

Reklama

Pokryty jest specjalną, nieprzywierającą powłoką silikonową. W trakcie produkcji role z papierem, które możemy dostać w każdym supermarkecie, papier jest kompresowany i zanurzony w kąpieli kwasowej. Warto wiedzieć, że papier do pieczenia może być stosowany nawet w temperaturze do 230 stopni Celsjusza. Już na etapie produkcji jest rozgrzewany w specjalnych bębnach, które wyrównują wytrzymałe włókna.

Papier do pieczenia
Canva.com

Zamienniki, które znajdziemy w naszej kuchni

Jednym z substytutów dla papieru do pieczenia może być folia lub mata. Maty silikonowe możemy stosować w piekarniku i nadają się do wielokrotnego użytku. Specjalne folie do pieczenia są odporne na ciepło i są bardzo pomocne, np. przy pieczeniu małych ciasteczek oraz bułek.

Jeśli chcemy przyrządzić chrupiącego kurczaka lub ciasteczka, to warto użyć folii aluminiowej.

Reklama

Ten zamiennik jest pokryty żaroodporną powłoką i doskonale radzi sobie w wysokich temperaturach. Pamiętajmy, że folia może przylepić się do naszego jedzenia. Dzięki niej sprzątanie blaszek, czy naczyń będzie dużo łatwiejsze.

Bułka tarta i olej roślinny

Nie zawsze w domu mamy folię aluminiową, ani tym bardziej maty silikonowe. Wtedy możemy wykorzystać do wyłożenia blachy lub foremki - bułkę tartą lub olej roślinny. Bułka tarta jest stosowana od wielu pokoleń. To łatwo dostępny produkt w każdej piekarni, cukierni, czy supermarkecie. Dzięki bułce tartej ciasto nie przyklei się do foremki i jednocześnie zapewni nam ładny kształt. Zanim obsypiemy blachę do pieczenia bułką, to najpierw posmarujmy ją odrobiną tłuszczu, np. masłem lub margaryną.

Reklama

Warstwa powinna być cienka.

Bułka tarta i chleb
Canva.com

Najstarszą metodą, która pozwoli nam upiec ciasto bez obaw o przypalenie blaszki jest natłuszczenie wnętrza masłem, olejem roślinnym lub popularnym sprayem z tłuszczem. Te składniki chyba każda z nas ma w domu, więc w razie awaryjnej sytuacji zawsze będziemy gotowe, by zrobić pyszne ciasto dla gości.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama