Gulasz wołowy
Canva.com

Dodaj do gulaszu wołowego makaron. Dzięki temu powstanie wyjątkowo lekkie danie

Gulasz wołowy to rozgrzewająca propozycja na każdą porę roku. Jeśli masz ochotę na pyszny obiad lub kolację, to nie czekaj i już dziś kup świeże mięso oraz dodatki. Gulasz z domowym makaronem to prawdziwa pycha!
Reklama

Składniki na pyszny gulasz

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 2 wołowe ogony, 2 średnie marchewki, 6 szalotek, 1 łodyga selera naciowego, ½ główki małego czosnku, 6 średnich liści laurowych, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 3 gałązki rozmarynu, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 775 ml półwytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki smalcu, 300-325 g makaronu kolanka jako dodatku.

Jak zrobić gulasz krok po kroku?

Gulasz po węgiersku, podany z knedlem bułczanym
Canva.com

Przygotowanie – ogony wołowe opłuczmy, dobrze osuszmy, pokrójmy na kawałki (po około 5 cm), po czym posólmy.

Reklama

Główkę czosnku podzielmy na ząbki i obierzmy je. Szalotki obierzmy, przekrójmy wzdłuż na pół. Obrane marchewki oraz oczyszczony seler naciowy pokrójmy w plasterki średniej grubości. W rondlu rozgrzejmy smalec. Podsmażmy na nim ogony, po chwili dodajmy warzywa łącznie z czosnkiem. Dorzućmy liście laurowe, ziele angielskie oraz rozmaryn.

Całość zalejmy wodą tak, aby mięso było zakryte. Gotujmy na małym ogniu, aż prawie cała woda wyparuje. Wtedy wlejmy czerwone wino. Gulasz gotujmy dalej do momentu, aż stanie się gęsty, a mięso będzie odchodzić od kości. Następnie z gulaszu wyjmijmy ogony. Do pozostałych w garnku składników dodajmy natkę pietruszki, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawmy do smaku solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Makaron ugotujmy, odlejmy go pozostawiając na dnie garnka trochę wody.

Reklama

Do makaronu dodajmy powstały sos z garnka i wymieszajmy. Wyłóżmy na talerze. Na wierzchu każdej porcji rozłóżmy mięso.

Gulasz podawaj z makaronem

Możemy sami przygotować domowy makaron. Na stolnicę przesiejmy 1 szklankę mąki pszennej. Dodajmy 1 jajko. Zagniatajmy, dolewając tyle wody, aby z ciasta zaczęła formować się kula. Stolnicę oprószmy mąką. Ciasto rozwałkujmy na placek. Potnijmy go na przykład na wstążki. Oprószmy je mąką, rozrzućmy po stolnicy. Po 10 minutach ugotujmy w posolonym wrzątku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama