Dodaj ten jeden składnik do makaroników pistacjowych. Będą boskie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mogą być przyrządzane z dodatkiem owoców, miodu, czekolady (albo kakao), kremów o rozmaitych smakach, orzechów, bakalii oraz przypraw korzennych. Makaroniki sprawdzą się znakomicie na co dzień (jako słodka przekąska do kawy lub herbaty), ale też na przyjęciach urodzinowych albo świątecznych. Makaroniki są szczególnie lubiane przez dzieci - wszystkie kolory tęczy oraz pyszny smak spowodują, że żadne dziecko nie będzie w stanie się im oprzeć.
Świetnym pomysłem może być wspólne przygotowywanie makaroników - dorośli pomagają w trudniejszych czynnościach takich jak włączenie piekarnika czy wyjęcie ciepłej blachy z ciastkami, a dzieci mogą zamieszać ciasto oraz udekorować już gotowe ciasteczka. To nie tylko dobra zabawa, ale też nauka podstawowych zasad panujących w kuchni.
Makaroniki z poniższego przepisu mają wyjątkowy smak, a przy tym powstają wyłącznie z naturalnych składników. Do ich przyrządzenia wykorzystamy zmielone migdały oraz obrane pistacje. Ważnym dodatkiem będzie również aquafaba, czyli zalewa uzyskana po ugotowaniu ciecierzycy (lub ze słoika z ciecierzycą konserwową). Dzięki temu nasze makaroniki mogą zjeść również weganie i wegetarianie.
Składniki na proste makaroniki
Do przyrządzenia czterech porcji będą nam potrzebne: 100 g mielonych migdałów, 150 g obranych pistacji, 100 g cukru, 50 ml aquafaby oraz skórka z pomarańczy.
Przygotowaniem makaroników
Pistacje dzielimy na dwie części: 100 g orzechów mielemy w młynku, 50 g kroimy w małe kawałki.
W dużej misce mieszamy razem migdały, zmielone pistacje, cukier oraz skórkę z pomarańczy. Stopniowo dodajemy aquafabę i mieszamy ciasto, aż uzyskamy kleistą konsystencję. Z ciasta formujemy małe kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w pokrojonych pistacjach. Makaroniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez kwadrans w 180 stopniach C. Smacznego!